Realiziran projekat energetske efikasnosti Doma zdravlja Ilijaš u vrijednosti 158.000,00KM

Realiziran je projekat energetske efikasnosti na bloku B Doma zdravlja Ilijaš, u vrijednosti od oko 158.000,00KM. Projektom su kompletirani radovi na rekonstrukciji objekta Doma zdravlja započeti 2016.godine, a radovi su podrazumijevali zamjenu i potpunu rekonstrukcija krova, zamjenu stolarije i sanaciju mokrih čvorova. Povodom završetka projekta, Dom zdravlja Ilijaš posjetila je Zilha Ademaj ministrica zdravstva KS, Fuad Husić generalni direktor Doma zdravlja KS, Jasmin Halebić ministar finansija KS, načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić, predsjedavajući OV Ilijaš Mahir Dević u prisustvu direktorice Doma zdravlja Ilijaš Amre Matoruge.

Amra Matoruga, direktorica Doma zdravlja Ilijaš kazala je da su, na zadovljstvo kako građana tako i uposlenih, ovim projektom završeni veliki radovi centralnog objekta Doma zdravlja gdje je smješten punkt porodične medicine, te školski i predškolski dispanzer.

„Ova faza uključivala je adaptaciju B objekta odnosno centralnog objekta Doma zdravlja Ilijaš. Uradili smo sanaciju ravnog krova, zamjenu vanjske stolarije i određeni broj mokrih čvorova. Planovi su ambiciozni i u 2018. godini da nastavimo sa radovima u centralnom objektu odnosno na sanaciji mokrih čvorova na drugom i trećem spratu. Radovi su trajali četiri mjeseca i završeni su u predviđenom roku. Ovim projektom dobili smo ljepši i komforniji ambijent i za uposlenike i za naše građane“, kazala je direktorica Matoruga.

Općina Ilijaš je u saradnji sa Ministarstvom zdravstva KS i Vladom KS realizirala projekat adaptacije objekta B u Domu zdravlja Ilijaš. Načelnik Akif Fazlić kazao je da je projekat zajednički finansiran od strane Općine Ilijaš ( 30.000,00 KM) i Ministarstva zdravstva KS (120.000,00 KM).

„Konačno smo dobili adaptirane i uređene prostore koji omogućavaju puno bolji rad kako zdravstevnim radnicima tako i pružanje zdravstevnih usluga našim građanima. Ovo je jedna od etapa u adaptaciji cjelokupnog prostora Doma zdravlja Ilijaš. Tretirali smo je kao drugu etapu i očekujemo u trećoj etapi da u konačnici završimo ovaj projekat i da on bude u punom kapacitetu dostupan za usluge iz oblasti zdravstva našim građanima. Treća faza očekuje se u ovoj godini a odnosi se na preostali dio. Kroz treću fazu, nastojat ćemo da nabavimo i određenu dijagnostičku opremu koja treba da poboljša zdravstvene usluge“, kazao je načelnik Fazlić.

Ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj kazala je da će se u tekućoj godini nastaviti projekti u Domu zdravlja Ilijaš u saradnji sa Općinom Ilijaš.

„U ovoj godini ostaje nam da nabavimo dio za labaratorijsku dijagnostiku i možda još jedan ultrazvuk. To sve radimo sa Općinom Ilijaš kao sufinansiranje. Potrebno je još kadrovski upotpuniti Dom zdravlja Ilijaš. Nedostaje fizioterapeuta, ljekara u porodičnoj medicini i iskazana je potreba za još jednim stomatologom. Svakako ćemo u razgovoru sa direktoricom definisati koji su kadrovi neophodni. Zahvaljujem se načelniku Fazliću na odličnoj saradnji u okviru svojih mogućnosti. Općina Ilijaš izdvajala je mnogo sredstava da se uredi Dom zdravlja Ilijaš jer je zaista bio u lošem stanju“, kazala je ministrica Ademaj.

Fuad Husić generalni direktor Doma zdravlja KS kazao je da se ovim projektima doprinosi u više pravaca kada je zdravstvo u pitanju.

„Na ovaj način mi doprinosimo u više pravaca. Jedan od pravaca je štednja energenata, a drugi je udobnost pacijentima i osoblju koje radi na ovim lokalitetima. Planirano je utopljavanje i ostalih objekata. Pratimo tokove Evrope i na taj način doprinosimo smanjenju zagađenja odnosno doprinosimo zdravlju stanovništva na području Kantona Sarajevo“, kazao je direktor Husić.

Firma ”EKO-GRADNJA” d.o.o. Sarajevo bila je izvođač radova energetske efikasnosti na objektu B Doma zdravlja Ilijaš.

Prethodni članakU MZ Misoča održan forum građana
Naredni članakOdržan forum građana u MZ Podlugovi-određeni prioritetni projekti