Realizovan kviz za aktiviste Mreže mladih

U multimedijalnoj sali Fonda memorijala na Kovačima danas, 3. jula je realizovan kviz za aktiviste Mreže mladih sa područja muftiluka sarajevskog.

Kviz u organizaciji Muftijstva sarajevskog i Ureda za zekat Rijaseta IZ u BiH tematski je sadržavao pitanja općeg znanja, testove poznavanja ustrojstva Islamske zajednice i propisa zekata, te provjeru znanja o genocidu nad Bošnjacima.

Aktivisti su se takmičili ekipno tako da su svaki medžlis predstavljala tri takmičara, a njihove odgovore je vrednovala komisija u sastavu: Husein Mehmedović, prof., dr. Ermin Kuka i hfz. Almedina Imamović.

Prije kviza prisutnoj omladini i koordinatorima Mreže mladih su se obratili Vehid ef. Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat i dr. Ahmed ef. Purdić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog.

Tokom svog obraćanja, Arnaut je istakao kako je privrženost sticanju znanja istinska vrlina.

– Ovo je odvajanje trenutka za znanje i čestitam vam na tome. Površnom znanju o islamu svjedoče raznoliki komentari na društvenim mrežama. Zbog toga je važno da mladi uče o vjeri, kako bi na ispravan i adekvatan način govorili o vrijednostima islama – istakao je.

Uz čestitke omladini na aktivizmu i privrženosti Zajednici, dr. Purdić je kazao kako je hvale vrijedan aktivizam i volonterizam omladine tokom ramazana i perioda pandemije, kada su bili na usluzi komšiluju, džematlijama i zajednici.

Takmičari su tokom kviza kojim je moderirala Nadira Hurem pokazali zavidan nivo znanja, posvjedočivši svoju zainteresivanost za bavljenje važnim temama za društvo i zajednicu, kao što su kolektivno pamćenje i jačanje zajednice.

U ozbiljnoj konkurenciji, prema broju osvojenih bodova prvo mjesto je osvojila Mreža mladih Kakanj, dok je drugo mjesto pripalo Mreži mladih Visoko, a treće Mreži mladih Ilijaš.

Ekipu Mreže mladih Ilijaš činili su predstavnici: Amina Gljiva, Hana Mališević i Adina Mustafić, pod vodstvom Dženana ef. Mahmutovića.

Skupa sa čestitkama takmičarima i pobjednicima, možemo zaključiti kako omladina okupljena oko ideje Mreže mladih zna poredati svoje prioritete i usmjeriti pažnju na ono što je bitno.

Izvor: muftijstvosarajevsko.ba

 

Prethodni članakAzmir Halilović u Ilijašu održao koncert za sve ukuse i generacije „Od Baha do sevdaha“
Naredni članakEdukativno predavanje “Dijabetes i mi”