ILIJAŠVIJESTI

Realizovan „Sportsko-animacijski projekat“ za djecu iz Vrtića Ilijaš

U današnje vrijeme mnoge stvari doprinose tome da drže dječje tijelo napetim. Rano izlaganje djece televiziji i kompjuterskim igricama u kojima je mozak bombardiran brzom i bogatom stimulacijom, dovodi do stanja grčenja mišića cijelog tijela, a dijete je često u položaju kao i junaci iz crtića ili igrice. U JU “Djeca Sarajeva” Vrtić “Ilijaš” danas je sa početkom u 10:00 sati predstavljen „Sportsko-animacijski projekat“ za djecu iz vrtića. Cilj ovog projekta jeste potaknuti kod djece važnost vježbanja i što kvalitetnijeg i aktivnijeg upotpunjavanje slobodnog vremena. Projekat je edukativnog karaktera i služi za promociju zdravog načina života kod djece, a realizuju ih treneri iz Škole fudbala „Tempo“.

Ilda Bekrić, odgajateljica u JU “Djeca Sarajeva” Vrtić “Ilijaš” kazala je da je riječ o programskim aktivnostima koje imaju za cilj prevenciju deformiteta i poboljšanje pravilnog rasta i razvoja djece.

-Smatram da djeca jako malo provode vremena baveći se vježbom ili nekim sportom što može pozitivno uticati na njihovo zdravlje, a sve je više zastupljena tehnologija što nije dobro za njihov uzrast. Primjetili smo taj problem i došli na ideju da napravimo jedan projekat sportsko-rekreativnog karaktera kako bi djecu potaknuli na tjelesne aktivnosti i svakodnevnu vježbu, kazala je Bekrić.

Odgajateljica Bekrić dodaje da ovaj projekat jasno pokazuje da je društvena zajednica prepoznala važnost i značaj ulaganja u djecu, te se nada da će ovakvve aktivnosti i ubuduće imati podršku i razumjevanje.

-Projekat je podržala Općina Ilijaš, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, organizacija World Vision i UNICEF koji su izdvojili određena novčana sredstva za nabavku sportskih rekvizita. Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS dobili smo saglasnost bez koje se ne bi mogao realizovati projekat. Danas će učestvovati 65 djece, odnosno uzrast djece koja su napunila 3 godine pa sve do polaska u školu, istakla je Bekrić.


Realizaciju ovog projekta podržanala je Općina Ilijaš, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, organizacija World Vision i UNICEF, koji su izdvojili određena novčana sredstva za nabavku sportskih rekvizita.

Kroz razne vježbe djeca uče kako pravilno držati tijelo, mogućnosti kretanja pojedinih dijelova tijela, a vježbanje se odvija uz muziku prilagođenu njihovoj dobi. Ubrzan život odraslih je dio i dječjih života te ih od toga ne možemo izolirati. Ali, možemo ih od najranije dobi učiti kako da se nose sa svim što im život donosi.

Povezane objave

Back to top button