ILIJAŠMAGAZIN

Realizovana eko radionica za mlade “Budi promjena!”

UDRUŽENJE OMLADINSKA ORGANIZACIJA “ISKORISTI DAN – CARPE DIEM” je realizovalo eko radionicu za mlade pod nazivom “Budi promjena!”. Radionica je samo jedna od aktivnosti u sklopu projekta “Reciklaža papira i plastike” koji realizujemo na prostoru tri lokalne zajednice (Ilijaš, Goražde i Foča) uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT i Ambasade Švedske u BiH.

Tokom radionice, mladi su imali priliku uočiti i razgovarati o ekološkim problemima u Ilijašu ali i o pozitivnim promjenama i rješenjima eko problema. Diskusiji se priključila i gošća radionice ispred Općine Ilijaš, Enisa Mešetović koja je imala zadatak predstaviti šta je to Općina Ilijaš do sada uradila po pitanju ekologije, te na koji način mladi mogu dati doprinos i priključiti se rješavanju eko problema.

Nakon određivanja eko prioriteta, mladi su u grupama radili na osmišljavanju plana njihovog rješavanja te ponudili različite i kreativne aktivnosti kojima mladi mogu djelovati i dati značajan doprinos eko situaciji u Ilijašu. Kroz izlaganje ideja i diskusiju došli smo do jednog skoro gotovog proizvoda – prijedloga projekta, kojeg ćemo u narednom periodu doraditi a zatim i realizirati.

“Prijavio sam se prvi dan kada su otvorene prijave. Jedva sam čekao radionicu. Lično sam naučio mnogo o reciklaži papira i plastike i bolje sam upoznao stanje u Ilijašu. Mogu reći da imam jaču želju za vlastitim doprinosom promjenama. I ostali učesnici, odnosno društvo je nadmašilo moja očekivanja“ rekao je učenik Edis Bešlija.

“Ova radionica nije svrha samoj sebi. Ona ima viši cilj. Naime, dali smo mladima priliku da pronađu način rješavanja prioritetnog eko problema, kojeg su naravno oni odredili. Carpe diem će dati sve od sebe da sve nastale ideje oblikuje u jedan projekat koji ćemo u narednom periodu, zajedno sa učesnicima ove radionice, realizovati i napraviti konkretan pomak.”, kazala je Elma Glamoč, predsjednica Organizacije.

Radionica je realizovana u Biznis centru Ilijaš, 7. augusta uz poštivanje svih mjera zaštite.

#reciklaža #gogreen #InstitutKULT #SwedeninBiH #CarpeDiem #budi_promjena #bez_okolišanja #eko_problem #Ilijaš

Povezane objave

Back to top button