MAGAZIN

Redovna konzumacija meda donosi brojne prednosti organizmu

Med je izvrstan antioksidans, što znači da ćete njegovom redovnom konzumacijom očistiti tijelo od raznih toksina. Osim toga, njegova antibakterijska svojstva značajno će poboljšati stanje vaše kože.

Ako pazite na težinu, liječnici preporučuju da ne konzumirate slatkiše na bazi šećera, ali ne i med. To je zato što šećer prisutan u medu ima drugačiji sastav od onog koji se nalazi u drugim zaslađivačima. Med pospješuje vaš metabolizam, što je bitno za mršavljenje.

Smanjuje holesterol

Njegove komponente i vitamini doprinose smanjenju razine holesterola. Svakodnevna konzumacija meda povoljno utječe na razinu antioksidativnih spojeva u tijelu koji se mogu boriti protiv viška holesterola.

Istraživanja pokazuju da antioksidansi sadržani u medu mogu spriječiti sužavanje arterija. Ovisno o tome gdje se javlja, suženje može dovesti do zatajenja srca, gubitka pamćenja ili glavobolje. Dovoljno je popiti čašu vode s nekoliko kašika meda da to spriječite.

Poboljšava pamćenje

Druga istraživanja pokazuju sposobnost meda u borbi protiv stresa, obnavljanju staničnog antioksidativnog odbrambenog sistema i, kao rezultat, poboljšanju pamćenja. Osim toga, kalcij sadržan u medu lako se apsorbira u mozgu, što povoljno utječe na njegov rad.

Poboljšava kvalitet sna

Šećer sadržan u medu povećava nivo inzulina u krvi, koji potom oslobađa serotonin. Serotonin se dalje pretvara u melatonin, hormon koji potiče kvalitetan san.

Pozitivno djeluje na probavni trakt

Med je jak antiseptik, pa se preporučuje pojesti kašiku meda natašte. Ovaj jednostavan ritual pomaže u prevenciji raznih bolesti povezanih s probavnim traktom. Osim toga, dok prolazi kroz želudac, med uništava klice i zacjeljuje male ranice na sluznici.

Promiče opuštanje

Med pomaže smanjiti stres i ublažiti umor. Glukoza sadržana u medu neophodna je za rad neurona. Brzo se apsorbira u krv, što potiče opuštanje i ublažavanje psihičkih smetnji.

Izvor: Večernji.ba

Povezane objave

Back to top button