Rekonstruisan i asfaltiran put na dionici Vlaškovo – Gornja Karaula

Završena je rekonstrukcija i asfaltiranje puta na dionici Vlaškovo – Gornja Karaula čija je vrijednost preko 740.000,00 KM u drugoj fazi. Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić istakao je da se radi o vrlo značajnom saobraćajnom i infrastrukturnom projektu koji je započet prošle godine.

„Ukupna vrijednost projekta je oko 1.300.000,00 KM. Prošle godine investirano je 600.000,00 KM u prvu fazu  a ove godine 740.000,00 KM  u drugoj fazi. Građani su dobili jednu modernu saobraćajnicu. Ono što je važno jeste to da smo izgradnjom ove saobraćajnice pokrenuli projekat izgradnje puta koji veže ovu saobraćajnicu sa naseljem Misoča u vrijednosti od 180.000,00 KM. Obzirom da se radi o vrlo visokoj investiciji, u njoj su učestvovali osim Općine Ilijaš, i budžet Kantona Sarajevo i budžet Federacije BiH. Koristim priliku da se zahvalim svima koji su nam pomogli“, kazao je načelnik Fazlić.

Jedan od ključnih aktera u realizaciji ovog projekta je i predsjedavajući OV Ilijaš Mahir Dević.

„U proteke dvije godine mi intenzivno radimo na izgradnji ovog alternativnog puta. Ostala je još jedna mala dionica koju trebamo da riješimo u saradnji sa općinom Vogošća. Ovaj bi se put mogao proglasiti i kao put od kantonalnog značaja drugog reda i da se stavi u funkciju javnog saobraćaja“, kazao je Dević.

Finansijsku podršku ovom projektu pružila je Vlada KS  i Vlada FBiH. Tim povodom, svečanom otvorenju puta prisustvovao je Jasmin Halebić ministar finansija u Vladi KS  i ministar unutrašnjih poslova F BiH Aljoša Čampara.

„Vlada KS nastavlja saradnju sa loklanim zajednicama diljem KS. Ovo je primjer jedne takve saradnje gdje pisustvujemo svečanom otvorenju puta koji će lokalno stanovništvo praktično približiti Sarajevu u komunikativnom smislu. Ovaj projekat  ćemo nastaviti prema Vogošći“, kazao je ministar Halebić.

„Drago mi je da smo pomogli u realizaciji ovakvih projekata. Kao dio Vlade na federalnom nivou u prilici smo da pomažemo općinama. Pomažemo općini Ilijaš i građanima, što ćemo raditi i u narednom periodu“, kazao je ministar Čampara.

Građani MZ Stari Ilijaš koji žive u naselju Gornja Karaula, sa radošću su prisustvovali svečanom otvorenju puta i istakli važnost realizacije ovog projekta.

„Prije svega da se zahvalim svima koji su učestvovali da se realizira ovaj veliku projekat u našem naselju. Ranije je bila jedna traka, naša djeca nisu imala prevoz do škole zbog puta. Zaista smo dobili mnogo realizacijom ovog projekta. Naslonjeni smo na dvije općine putnom komunikacijom što je od izuzetne važnosti“, rekao je mještanin Hamdo Džafo.

Izvođači radova bile su firme „Halilović“ d.o.o. i „Niskogradnja Durmić“ d.o.o. Ilijaš. Saudin Durmić vlasnik firme „Niskogradnja Durmić“ d.o.o. Ilijaš kazao je da nije bilo problema u toku gradnje puta.

„Uzmijajući u obzir da smo imali kišno ljeto, možemo reći da su nam to bili najveći problemi. Naišli smo na veliko razumijevanje građana. Projekat je urađen po projektnoj dokumentaciji. Urađena je odvodnja površinskih voda, drenaža i vanredno smo uradili 1000 metara kanalizacije koja je bila u trupu puta kako se ne bi put devastirao nekim novim iskopima i radovima“, kazao je Durmić.

Prethodni članakPočeli radovi na uređenju travnjaka Gradskog stadiona Ilijaš
Naredni članak“Čuvarkuća” – djelo koje se čita s punom pažnjom /Održana promocija u Ilijašu