Reportaža: Koncert najljepših ilahija BZK Preporod uljepšao decembar u Ilijašu

sanPotrebu za duhovnom hranom ovog hladnog i maglovitog decembra građani i građanke Ilijaša zadovoljili su tradicionalnim koncertom “Večer najljepših ilahija” u organizaciji BZK Preporod Ilijaš. Ovonedjeljni koncert bio je jubilarni 10. u Sportskoj dvorani Ilijaš. Centralnim koncertom uz predivne učače ilahija BZK Preporod, Muzički ansambl i Hor Preporod krunišu svoj uspješni godišnji rad. Sportska dvorana bila je tijesna, unosile su se dodatne stolice, no mnoštvo gledatelja stajalo je sve vrijeme trajanja programa. Manifestacija je ove godine održana pod pokroviteljstvom Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo a u sklopu je obilježavanja mjeseca rođenja Božijeg poslanika Muhammeda a.s.

Ašere na početku koncerta proučio je Sejid ef. Strika.

Predsjednik BZK Preporod Ilijaš Adem Alić kazao je da je i ove godine odziv publike izuzetan i zahvaljuje se svima koji su doprinijeli da koncert protekne u najboljem redu.

– Ovo je prvi put da koncert organizujemo u koordinaciji sa Medžlisom IZ Sarajevo, zahvaljujem se na saradnji glavnom imamu Feridu ef. Dautoviću. Bili smo malo skeptični zbog magle i cjelokupne situacije u našoj državi što se tiče odziva publike, ali naša publika je ostala vjerna i ove godine. Nastupili su naši gosti iz susjednih gradova, mladi Bilal Zukan, Denial Ahmetović, Armin Muzaferija, kao i ilijaški hor El Fatih, Šapat srca, San i drugi. Posebno se zahvaljujem menadžmentu i svim uposlenim JU KSC i Radio Ilijaš na podršci, uslovi u dvorani su idealni, kazao je Alić.

Glavni imam MIZ Sarajevo Ferid ef. Dautović poručio je da trebamo gajiti sjećanje i ljubav na Božijeg poslanika što je razlog okupljanja i publike, ali i učesnika koncerta uz glavnu poruku da muslimani neće voljeti Poslanika sve dok se ne budu međusobno voljeli.

Vjerujem da je sve vas u ovu salu dovela ljubav prema Poslaniku Muhammedu a.s. i čije ime slušamo od samog rođenja. Sve što nam je drago i lijepo u životu spominjemo Allaha i Poslanika i tako ćemo zaslužiti njihovu ljubav. Mi govorimo o Poslaniku iz ljubavi, organizujemo ovakve manifestacije iz ljubavi. Jer, kaže Poslanik kaže da niko neće biti vjernik dok ne bude volio Allaha Uzvišenog i Muhammeda više od svega drugog, poručio je, između ostalog, Dautović.

zvanice sponzorinaslovna buko arminmuzaferija publika

Publika je najvažniji sud za Muzički ansambl Preporod Ilijaš

Direktor Muzičkog ansambla Preporod Ilijaš Tarik Omerhodžić kaže da je veliko zadovoljstvo što publika s nestrpljenjem i oduševljenjem očekuje koncert ilahija i kasida u Ilijašu.

– Krunišemo svoj godišnji rad ovim koncertom. Mijenjali smo puno termina, koncert je nekada bio u maju ili uz mjesec Ramazan, ali mislimo da je ovaj termin u decembru pred kraj godine optimalan i da ćemo ovako nastaviti. Iza Muzičkog ansambla je puno zapaženih nastupa, u manjim ili većim grupama po cijeloj BiH, ali i Evropi. Hor Preporod je jedan od najreprezentativnijih predstavnika kulture općine Ilijaš, postavljamo standarde, kako na lokalnom, ali i na međunarodnom planu, poručio je Omerhodžić te se zahvalio svim učesnicima, sponzorima, prijateljima i medijskim pokroviteljima, a posebno mnogobrojnoj publici zbog koje će Muzički ansambl Preporodit raditi još više i kvalitetnije.

Hor El Fatih i podmladak ispod srca-Hor San

Hor El Fatih Ilijaš jedan je od najpoznatijih i najstarijih u Bosni i Hercegovini. Stariji članovi razmišljaju o povlačenju u mirnije vode i prepuštanju kormila mlađim naraštajima.fatih

Nastupili smo sa našim podmlatkom, Horom San. To su cure, djeca članova našeg hora, pa eto prispjeli i oni u jato. Snimili smo ilahije sa hafizom Azizom Alilijem, ali zbog  obaveza nismo stigli snimiti spot. Planiramo, čim vrijeme bude ljepše, da spot za našu novu ilahiju snimimo na nekoliko destinacija u BiH i Sarajevu,a dio i u Ilijašu i na nešem lijepom gradskom šetalištu jer želimo da se zna odakle dolazimo. Nakon ovog koncerta, 19. januara imamo nastup u Cirihu za koji se spremamo, kazao nam je Edin Fazlić iz Hora El Fatih. Hor El Fatih broji 15 članova, a Hor San 12 članica koji će nastaviti lijepu tradiciju.

Armin Muzaferija –Ilijaš i ilijaška publika su posebni

Armin Muzaferija, stalni je gost, ali i dio organizacionog tima koncerta. Ove je godine uspješno promovisao svoj novi album po Evropi, Americi, Turskoj i BiH. No, našao je vremena i za Ilijaš.arminmuzaferija

– Sreća je da je koncert ove godina u danima kada se obilježava rođenje Božijeg poslanika i spektakl ima poseban čar.  Tako da je i naš repertoar prilagođen toj tematici, ja izvodim “ U Medinu pošao bih” i jednu staru bosansku sevdalinku. Teško je pred istom publikom pred kojom se često nastupa ostati originalan, ali uvijek nastojim da ponudim nešto novo ali da imam i kvalitet. Ovakva posjećenost pokazuje zrelost u Ilijašu, svi mogu biti ponosni jer nije ovako u svakom gradu, kaže Armin uz najavu pripreme novog albuma.

Denial Ahmetović, mladi pjevač u usponu veli da je iza njega puno koncerata, novih pjesama, ali da od djetinjstva voli da izvodi ilahije jer gaji veliku ljubav prema Stvoritelju.denial

– I za veliki Bajramski koncert ove godine ja sam izvodio ilahije i drago mi je da sam se večeras predstavio sa ilahijama pred ovom mnogobrojnom divnom publikom sa ilahijama “Ej ašici” i “ samo Allah istina je”. U ovom poslu koji je pun stresa i iskušenja vjera i duhovnost su veoma bitni, stub svega i ono što osigurava sigurnost ostanka na pravoj stazi. Ja sam zahvalan Stvoritelju što mi je dao da radim ono što volim, da time mogu pomoći i svojoj porodici, ali i mnogima kojima je pomoć potrebna učestvujući u humanitarnim koncertima i drugim projektima, zaista sam zahvalan, kazao je Denial za Radio Ilijaš.

   Mladi bulbul Bilal Zukan

Posebno oduševljenje publike izazvao je mladi izvođač Bilal Zukan, koji ilahije interpretira od svoje pete godine i za njih gaji posebnu ljubav.bilalzukan

-Nastupao sam na više koncerata širom BiH, regiona i Evrope. Najveću ljubav iskazujem prema ilahijama i kasidama, uživam dok ih učim. I u Kaknju gdje živim često nastupam na brojnim manifestacijama, ovo mi je prvi put da sam u Ilijašu na većem koncertu, kaže Bilal, učenik sedmog razreda O.Š. “Mula Mustafa Bašeskija”.

Ovom mladom bulbulu nisu uzalud dali ime Bilal, po najpoznatijem muezzinu  Poslanika s.a.v.s., koji je bio poznat po svom jakom, ugodnom i melodičnom glasu.

 

Hor San, Hor Šapat srca, Denial Ahmetović, Armin Muzaferija, Hor Fatih, Hor Preporod uljepšali su večer izvanrednim repertoarom ostavljajući brojnu publiku žednom do sljedećeg koncerta.

Koncert je održan pod pokroviteljstvom i uz podršku Općine Ilijaš, Ministarsva kulture i sporta KS, OO SDA Ilijaš, BH Telecoma, BH Pošte, Produkcije event  i uz medijsku i tehničku podršku JU KSC i Radio Ilijaš i portala ilijas.info.

Prethodni članak“Večer najljepših ilahija” BZK Preporod- širenje i njegovanje ljubavi među ljudima
Naredni članakOpćinski načelnik održao sastanak s privrednicima