BIHILIJAŠVIJESTI

Reportaža: zimska idila u Sportsko-rekreativnom centru SRCA Ajdinovići

Prije nekoliko godina niko nije mogao ni sanjati da će napušteno i zaboravljeno selo Ajdinovići postati prepoznatljiva turistička atrakcija za cijelu BiH i šire. Na mjestu nekadašnje zadruge u ovom selu usred šume izgrađen je prvi all inclusive centar u našoj zemlji.  Nastanak Sportsko-rekreativnog centra SRCA pozitivna je priča o volji da se gradi i uspije i da iz pepela mogu nicati dvorci i da ako ima volje i rada, svaki trud se isplati i da se prirodni resursi mogu iskoristiti.

Ekipa Radio Ilijaša posjetila je Sportsko-rekreativni centar SRCA Ajdinovići gdje vlada prava alpska idila, a gosti uživaju u snježnim radostima. Snježne padavine posebno su obradovale mališane jer se mogu posvetiti igrarijama pred kraj zimskog raspusta.  Na granici općina Ilijaš i Olovo, blizu Gajina, Bakića i Dolova na 150 duluma zemlje,  okružen brdima i crnogoričnom šumom, smješten je ovaj posebni kompleks.  Zbog brojnih sportskih terena i raznovrsnog sadržaja, za kratko vrijeme svrstao se među najatraktivnija i najpopularnija odmarališta u Bosni i Hercegovini.

Naša domaćica PR menadžerica centra Melina Karahmetović  s ponosom ističe da centar SRCA njeguje ideju pristupačnog porodičnog odmarališta, prirodne oaze gdje prezaposleni  roditelji uživaju u slobodnom vremenu sa svojom djecom i pune baterije za radnu sedmicu, spremniji za suočavanje sa stresnom svakodnevnicom.  U Sportsko-rekreativnom centru “Ajdinovići” napravljeno je ograđeno dječije igralište. Klackalice, ljuljačke, kućice, pijesak, tobogan i drugi sadržaji nude različitu zabavu za najmlađe. Razumljivo, pravljenje Snješka, sankanje i skijanje ovih zimskih dana  glavna su dječija, ali i roditeljska zabava. Hotel, konferencijska sala, hostel, bungalovi,sportski tereni,  farma, dječiji park, spa centar sa odličnim uslovima i kapacitetima nude za svačiji ukus i svačiji džep ponešto.

-Mi smo prvi i jedini all inclusive centar u Bosni i Hercegovini, krenuli smo laganim koracima, kao jedan tim, porodica kako bismo uspjeli u realiziranju ideja i našim namjerama. Krenuli smo sa idejom da ovdje bude mjesto za porodicu, mjesto okupljanja gdje ćemo dijeliti ljubav sa gostima, a oni će se uvijek željeti vratiti nama, kazala je Melina.

Centar zapošljava više od 60 radnika, uglavnom sa područja općine Olovo i kažu da ima posla za one koji hoće raditi i s osmijehom izvršavati obaveze, jer osmijeh i ljubaznost u ugostiteljskom poslu su uvijek u obaveznoj gratis ponudi dana 🙂.

-Najvažnije je da radite kao tim, imate iste ciljeve a da svojim radom dostignete određeni nivo. Prvenstveno je ovdje bilo odmaralište, a kako su gosti izražavali želju da provode ovdje vrijeme nastali su naši raznovrsni tipovi smještaja. Gosti sami biraju dnevni ili višednevni boravak, gosti sami biraju koliko će ostati. Imaju hotelski smještaj, kao i hostel, koji je osmišljen najviše za druženje djece gdje imaju na raspolaganju sportske aktivnosti uz našu opremu i steći uspomene na djetinjstvo, druženje i da se udalje od zatvorenih prostora. Zimski period je posebno primamljiv, gosti zaista uživaju, objašnjava Melina.  

Veliki broj domaćih životinja na farmi Ajdinovići su jedan od najatraktivnijih dijelova raznovrsne ponude. Tu smo se sprijateljili sa tornjacima, čija je porodica nedavno dobila osam  novih članova koji su nas oduševljeno dočekali, kako se samo psi naviknuti na dječije maženje znaju obradovati.

Posebnu  pažnju posvećujemo brizi o životinjama, našoj farmi sa više od 40 vrsta životinja, što je posebno prihvatljivo i primamljivo za djecu. Zastupljena je pasmina tornjak kada su u pitanju psi, imamo četiri odrasla i osam novih kučića. Imamo i ergelu Bosat prilagodljivu za autohtonu vrstu bosanskog konja koje djeca mogu jahati, imamo i naše mini krave kako djeca kažu, odnosno bosanske krave buše. Farma je poseban segment i djeca, posebno iz gradskih sredina, imaju što da vide i dožive trenutke za pamćenje, objašnjava Melina.

Na farmi je i kafe‑bar, prigodnog naziva Štala, u kojem se gosti mogu osvježiti nakon šetnje kroz obližnje selo.

Kompleks SRCA je opremljen savremenim sportskim terenima za veliki i mali nogomet, košarku, odbojku, tenis, rukomet, badminton, biciklističkim stazama, terenima za jahanje konja, paintball. Ovo je oblast koja će se još razvijati. Melina Karahmetović otkrila je da je u planu izgradnja fudbalskog terena, stadiona namijenjenog za profesionalne igrače, kao i dva teniska terena, te brojni drugi projekti kojima je cilj obogatiti ponudu i ubjediti posjetitelje da postanu stalni gost i dio SRCA,  a mi Vam posjetu i uživanje preporučujemo već za ovaj vikend. SRCE je već postalo popularna destinacija za goste iz UAE, Hrvatske, Srbije, kao i cijele BiH, tako i našeg grada, ilijaških sportskih klubova, udruženja i građana.

Povezane objave

Back to top button