Rješavanje slučajeva nestalih i neidentifikovanih osoba na području općine Ilijaš

Udruženje porodica nestalih sa područja općine Ilijaš organizovalo je zajednički sastanak sa predstavnicaima Instituta za nestale osobe BiH, predstavnicima Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i porodicama žrtava iz masovne grobnice Žerovanj.

Naime, do 2001. godine na području cijele BiH vršile su se identifikacije klasničnom metodom prepoznavanja tijela, bez primjene DNK metode i bez mogućnosti da se sa visokim procentom vjerovatnosti utvrdi identitet žrtava.

Prisutnima se obratio Amor Mašović, iz Instituta za nestale osobe BiH, i ukazao na mogućnost da su neke porodice prilikom identifikacije na osnovu klasične metode napravile grešku.

-Postoji mogućnost da su za najmanje dva tijela iz masovne grobnice Žerovanj, u kojoj je ukupno pronađeno 31 tijelo, zamijenjeni identiteti i da se radi o drugim osobama. Kako bismo provjerili tu opciju planirano je da uzmemo krv od porodica koje su identificirale posmrtne ostatke svojih članova na temelju klasične metode, a nisu dali krv. Tada bismo sa sigurnošću znali da li se krvni uzorci podudaraju sa DNK uzorcima dva tijela koja se nalaze u mrtvačnici u Visokom. Ako se dogodi da se krvni uzorci podudare sa koštanim uzorcima DNK tijela iz mrtvačnice u Visokom onda je napravljena greška. Tada ćemo porodicama predati njihove stvarne srodnike, a izuzet ćemo ostatke žrtava koje su pogrešno identifikovane, te ih podvrgnuti DNK identifikaciji i nekoj drugoj porodici omogućiti da pronađu svoje srodnike,” kazao je Mašović i naglasio kako su već ustanovili da je jedna porodica napravila grešku prilikom metode prepoznavanja.

“Prepoznali su osobu koja zapravo nije bila njihov srodnik i mi smo zahvaljujući tome što su druge porodice dale krvne uzorke identifikovali njihovog srodnika kojeg su oni pogrešno identifikovali, dodao je Mašović.

Još jedan problem u našoj općini je relativno visok broj neidentificiranih tijela ekshumiranih u proteklih 20 godina na području općine Ilijaš, a njih je devet. Od 53 nestale osobe sa područja općine Ilijaš to potenicijalno znači da je pronađen svaki peti nestali, ali da nije identifikovan. Dugi niz godina tijela se nalaze u mrtvačnicama bez mogućnosti identifikacije.

-Razlog tome je što nemamo dovoljno krvnih uzoraka od porodica nestalih osoba. Moguće je da se radi o žrtvama koje nemaju bliskih srodnika, radi se o mladim, neoženjenim osobama, bez potomaka, braće i sestara. Te osobe imaju dalje srodnike čija krv nama ništa ne znači u procesu provjere identiteta. Mada, od nedavno postoji mogućnost da će i krv daljnjih srodnika biti iskoristiva primjenom novih metoda u novoj laboratoriji koja se trenutno priprema u Den Haagu”, rekao je Mašović.

Treći važan problem o kojem se razgovaralo sa porodicama nestalih je još uvijek relativno visok procent Ilijašana koji nisu pronađeni, njih 53. Njihova tijela se nalaze ili u masovnim grobnicama ili u pojedinačnim grobnicama i u ovom času je nemoguće reći koliko dugo će trajati proces traganja.

Žerovanj je najveća masovna grobnica na području općine Ilijaš. Samo na području dvije masovne grobnice na Žerovnju i u Lješevu pronađena je 51 žrtva.

Porodice koje su identificirale posmrtne ostatke svojih članova na temelju klasične metode pristale su dati uzorke krvi i pomoći u okončanju ovog dugotrajnog procesa.

Izvor: Općina Ilijaš/Nermina Avdukić

Prethodni članakRezultati Memorijalnog turnira ‘’Predrag Ilić – Prda’’
Naredni članakNa današnji dan prije 34 godine počele su Zimske olimpijske igre u Sarajevu