KULTURA

Rođen Ismet Mujezinović – jedan od najznačajnih bh. slikara

Ismet Mujezinović je rođen u Tuzli 2. decembra 1907. godine. Završio je likovnu akademiju u Zagrebu a po njenom završetku boravio u Francuskoj i pohađao kurs historije umjetnosti na Sorboni. Prvi put je izlagao u Beogradu 1930. godine. Imao je izložbe i u zemlji i u inostranstvu.  Mujezinovićevi radovi nalaze se po umjetničkim galerijama i muzejima, javnim zgradama u zemlji i u privatnim zbirkama. Iza sebe je ostavio izuzetne crteže, akvarele, grafike i platna, nastala u periodu od 1925. do kraja osme decenije 20. vijeka.

Smatraju ga najboljim balkanskim slikarom. Međunarodna galerija portreta u Tuzli čuva više od dvije hiljade njegovih umjetnina.

Nema područja u kojem nije izrazio svoj ogromni talenat, nema vremena u kojem nije bio, niti će doći vrijeme u kojem će prestati biti. Jedan je od osnivača Škole za likovne umjetnosti u Sarajevu, grupe Collegium Artistikum i Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Umro je u gradu u kojem je i rođen, u svojoj Tuzli, 7. januara 1984. godine.

 

Povezane objave

Back to top button