ILIJAŠ

Sa direktorom Amirom Džafom o aktuelnostima u SŠC “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš

Prvo polugodište školske/akademske 2022/2023. privodi se kraju. Tim povodom u programu Radio Ilijaša gostovao je direktor SŠC „Nedžad Ibrišimovć“ Ilijaš Amir Džafo. Teme razgovora bile su realizovane aktivnosti u prethodnom periodu, infrastrukturni projekti i planovi za naredni period. SŠC „Nedžad Ibrišimović“  trenutno broji 417 učenika.

Kada je u pitanju odgojno – obrazovni proces, direktor Džafo ističe da se stvari odvijaju onakako kako je planirano prema godišnjem Planu rada.

„Iza sebe imamo još jednu uspješnu godinu i povećanje broja odjeljenja što nismo imali dugi niz godina. Dakle, prije 7 – 8 godina izgubili smo jedno odjeljenje, a ove školske godine uspjeli smo da ga povratimo uvođenjem dva nova zanimanja koja smo razvili u partnerstvu s njemačkim GIZ – om koji nam je pomogao u opremanju škole i edukacijom nastavnog kadra za realizaciji nastave za ta dva zanimanja. Ukupna vrijednost tog obrazovnog projekta je 12 miliona eura. Dio sredstava koje je naša škola iskoristila iz tog projekta, koji je uključivao nekoliko škola u Bosni i Hercegovini, je oko 400 000 KM. Kada razmišljam o 2022. godini, moram reći da nam je to najznačajniji projekat koji smo imali, a nadam se da će pravi rezultati tog projekta tek da se vide u budućnosti kroz povećanje kompetencija naših učenika koji će završavati obrazovanje u tim zanimanjima“, kazao je direktor Džafo.

SŠC „Nedžad Ibrišimović“ slovi za ustanovu koja veliku pažnju posvećuje realizaciji praktične nastave i zalaže da ona u velikoj mjeri bude izvan škole, odnosno kod privrednih subjekata kod kojih bi učenici mogli raditi po završetku škole.

Kada je riječ  o upisu u narednu školsku/akademsku godinu, direktor Džafo dodao je:

„Očekujem da ćemo u sljedećoj školskoj godini pratiti isti plan upisa, dijelom što smo se obavezali kroz određene projekte, dijelom što to jesu potrebe na tržištu rada jer pratimo trendove. Sva naša zanimanja su okrenuta prema IT sektoru, čak i ona zanimanja koja se bave obradom metala, koja su ranije bila klasična, i njih smo digitalizirali i sad su to operateri na CNC mašinama, odrađivači materijala i slično. Plan upisa za narednu školsku/akademsku godinu će otprilike izgledati ovako: jedno odjeljenje IT gimnazije, odjeljenje opće gimnazije, odjeljenje mašinski tehničar, kombinovano odjeljenje zanatskih zanimanja koja će biti kombinacija operater na CNC mašinama i zavarivač, odjeljenje metalske stručne škole gdje ćemo imati obrađivača materijala na CNC mašinama i automehatroničare – jedno novo zanimanje koje je razvila Saobraćajna škola u Sarajevu a mi smo preuzeli taj nastavni Plan i program i uspješno ga realiziramo, te odjeljenje uslužnih djelatnosti (kombinovano frizeri i kozmetičari).“

Pored redovnih nastavnih aktivnosti, urađeni su i značajni infrastrukturni projekti. Neki od njih su u značajnoj mjeri olakšali pristup školi kao što je uklanjanje arhitektonskih barijera. To je doprinijelo da je do bilo koje tačke u školi moguće doći u invalidskim kolicima.

 „Kroz projekat energetske efikasnosti dobili smo novi krov i fasadu. Moram istaknuti da je to kruna naših napora koje provodimo još od 2014. godine, pa čak i ranije sa zamjenom stolarije jer smo iz vlastitih izvora uspjeli zamijeniti sve prozorske otvore na našoj školi, kasnije i vrata. Zahvaljujući sredstvima Općine Ilijaš, u porteklim danima završili sanaciju oba ulaza u našu školu i stepenice koje su bile dosta oštećene imaju novi oblik. Općina Ilijaš provodi aktivnosti na sanaciji školskog igrališta, nažalost tu smo imali dva neuspješna tendera i nadam se da će u sljedećoj školskoj godini i taj projekat biti uspješno realizovan. Time bismo završili najznačajnije arhitektonske poduhvate, odnosno infrastrukturne projekte u samoj glavnoj zgradi, a nastavit ćemo da je opremamo i rekonstruišemo i dalje”, kazao je direktor Džafo. 

Nakon potpisivanja ugovora s RCF-om, koji je u završnoj fazi, slijedi provođenje aktivnosti na odabiru projektanta, a onda i aktivnosti na potpunoj rekonstrukciji učeničkih radionica koje se nalaze u krugu Željezare.

 

Povezane objave

Back to top button