Salkuna Salihović: Iz Budžeta općine Ilijaš za sport i kulturu izdvojeno preko 200.000 KM

U nadležnosti službe za društvene djelatnosti i poslove MZ spadaju obrazovanje, sport, kultura, zdravstvo, informisanje, pitanje mladih i NVO sektor. Na talasima Radio Ilijaša ugostili smo stručnu saradnicu za zdravstvo, sport i kulturu Salkunu Salihović.

Sa njom smo razgovarali o uspjesima naših sportista, kako i na koji način poboljšati kulturni sadržaj, koliko novca će se ove godine izdvojiti za sport i kulturu, kada se može očekivati završetak radova na Gradskom stadionu u Ilijašu, te da li se planira još nešto graditi ili renovirati što se tiče prostora za sport i kulturu.

Na početku razgovora istakla je uspjehe naših sportista kako individualno, tako i u kolektivnim sportovima, ali i govorila kako motivisati djecu da se počnu baviti sportom, te na koji način im može općina pomoći.

Željela bih istaći izvanredan rezultat mlade ilijaške atletičarke Emine Omanović koja je na mitingu u Beogradu ostvarila treći rezultat u svijetu u skoku u dalj u kategodiji juniorki. Također, izuzetne rezultate ostvarili su i mladi članovi karate kluba Rašid Buća na Balkanskom prvenstvu na kojem je Tajra Ahmetović osvojila zlato i samim tim postala Balkanska prvakinja, te Veldin Žero osvojio je bronzu, oboje u borbi. Kada je riječ o uključivanju i motivisanju djece u sport Općina Ilijaš to prvenstveno radi kroz razvoj sportske infrastrukture, zatim direktno kroz podršku odnosno obezbjeđivanje materijalno tehničkih sredstava za sportske klubove koji djeluju na području naše općine, a oni kroz svoj dobar i uspješan rad i klubske aktivnosti direktno afirmišu mlade i djecu da se bave sportom. Važno je spomenuti  da već nekoliko godina Stonoteniski klub Hašim Spahić se takmiči u Premijer ligi BiH, a Odbojkaški klub u Super ligi FBIH, a dva puta su se takmičili u Premijer ligi i imaju realne šanse da se opet istoj priključe“ kazala je.

Što se tiče kulturnih sadržaja i aktivnosti, korona je onemogućila projekciju kulturnih sadržaja u prethodnom periodu, ali Salihović ističe da je  općina većinu svojih aktivnosti usmjerila na stvaranje mogućnosti za razvoj kulturnih djelatnosti i obezbjeđenje uslova za  prenošenje i dostupnost kulturnih vrijednosti građanima općine.

Općina Ilijaš nastoji izdvajanjem finansijskih sredstava za unapređenje kulturnih aktivnosti da poboljša sam nivo kulturnih  sadržaja. U 2021.godini finansijski smo podržali održavanje manifestacije Ilijaški dani,Večer najljepših ilahija i Božični koncert, koji zaista budu na jednom zavidnom nivou. Pored toga pružamo podršku kulturnim Udruženjima u njihovim redovnim aktivnostima. Zatim podršku finansiranja u obnovi nacionalnih spomenika od kojih je najznačajnija revitalizacija nacionalnog spomenika Stari Grad Dubrovnik, Trenutno se priprema sanacija Južne kule spomenika“ poručila je.

S obzirom na to da je usvojen Budžet općine Ilijaš za 2022. godinu, zanimalo nas je koliko će se sredstava izdvojiti za sport i kulturu, te šta su to prioriteti.

Usvojen je Budžet za 2022. godinu,  planirana su sredstva iz oblasti sporta 196.000 KM,  a za kulturu 35.000 KM. Kada je riječ o prioritetu u finansiranju sportskih udruženja jeste da se obezbijede uslovi za redovan rad, trenažni proces, zatim takmičarski proces, licenciranje trenera i usavršavanje stručnog kadra sportskih klubova. Iz oblasti kulture prioritet za kulturna udruženja jeste da se steknu uslovi za održavanje proba i nastupa, naravno pored redovnog rada udruženja“ rekla je Salihović.

Radovi na Gradskom stadionu u Ilijašu još uvijek traju, a do sada je uloženo  2.800.000 KM, dok je za posljednju fazu radova potrebno osigurati 1.150.000 KM.

Na Gradskom Stadionu u Ilijašu još traje izvođenje radova, završena je prva i druga faza izgradnje stadiona, i trenutno je u toku treća faza izgradnje. Nakon završetka ove faze ono što možemo reći jeste da će se steći uslovi za sportska takmičenja i prisustvo publike na tribinama. Planirano je da će ovi radovi biti završeni do jeseni 2022. godine“ istakla je.

Za ovu godinu, Salihović ističe pripremljeno je dosta projekata što se tiče rekonstrukcije i obnove dvorišta škola na području općine Ilijaš, te se nadaju da će svi radovi biti gotovi do kraja ove godine.

Kada je u pitanju sportska infrastruktura imamo pripremljen projekat za izgradnju atletske staze sa borilištima i terenom sa vještačkom travom, ukupna vrijednost projekta je tri i pol miliona KM. Budžetom je planirana rekonstrukcija košarkaškog igrališta u dvorištu škole Nedžad Ibrišimović u Ilijašu. Također, planirana je revizija izgradnje sportskih ploha i uređenja područnih škola Bioča, Gajevi i Ljubnići, u Bioči planirana sredstva  su u iznosu od 161.000 KM, dok za školu u Gajevima ukupan iznos je od 181.800 KM, također i u Ljubnićima očekujemo da u ovoj godini bude realizovan projekat. Planirana  su sredstva za izvođenje prve faze sportske plohe dvorišta OŠ “Podlugovi” i OŠ “Hašim Spahić” “ spomenula je.

Pored planiranih infrasturkturnih projekata, Salihović napominje da će biti objavljen Javni poziv za prikupljanje zahtjeva udruženja građana i nevladinih organizacija radi dodjele sredstva za finansiranje i sufinansiranje iz Budžeta općine Ilijaš za 2022.godinu.

Kroz to finansiranje dajemo podršku u samom radu udruženja, za unapređenje kulturnih aktivnosti, afirmaciju mladih, omladinski aktivizam, socijalna uključenost kao i stvaranje materijalnih, prostornih, stručnih i organizacionih uslova za razvoj takmičarskog sporta“ zaključila je.

 

 

 

 

Prethodni članakToplane: Veliki broj Sarajlija će sutra ostati bez grijanja
Naredni članakU subotu ŽOK “Ilijaš” dočekuje ŽOK “Čapljina”