ILIJAŠVIJESTI

Samra Suljić predsjednica Odreda izviđača „Mladost“ Ilijaš: Učimo, družimo se, stvaramo lijepe uspomene

Izviđači su pokret za djecu i omladinu, a u ostvarivanju ciljeva i programa im pomažu odrasli članovi organizacije. Izviđači se pretežno bave upoznavanjem prirode, druženjem (socijalizacijom djece) i učenjem korisnih vještina koje im mogu pomoći u budućem životu kako u civilizovanom svijetu, tako i u divljini.

Važnija znanja koja izviđači usvajaju su: orijentacija na karti i u prirodi, topografija, upoznavanje biljnog i životinjskog svijeta, čvorovi, putni znakovi, izviđačke pjesme, društvene igre u prirodi i zatvorenom prostoru, pionirstvo, signalizacija, prva pomoć, sportovi i drugo.

Izviđači su nastali 1907. godine u Velikoj Britaniji od strane Roberta Badena Pauela.

 

Udruženje Odreda izviđača „Mladost“ Ilijaš postoji još od 1999. godine. Samra Suljić je član Odreda dvanaest godina a na funkciji predsjednice je četiri godine. Kako kaže bilo je svakakvih faza, uspona i padova, ali nikada nisu odustali, jer sve što su doživjeli kao izviđači – vrijedi.

„Danas pogotovo kada mladi najviše vremena provode pred ekranima bitno ih je privoliti da borave u prirodi. Osim što će biti zdraviji, imaju priliku da se druže, prave lijepe uspomene i naravno uče. Mi putujemo, sklapamo prijateljstva, učimo se da budemo samostalni, snalažljivi i naravno  jednoga dana prije svega dobri i korisni članovi našeg društva. To su otrpilike izviđači“, kaže Suljić na početku

 

Odred izviđača „Mladost“ Ilijaš možete pronaći na fb i instagramu, pridružiti im se ili ih podržati.

„Ukupno brojimo 50-ak članova. Mi uvijek primamo nove članove, tako da svi su dobrodošli, bez obzira na godine, spol, nacionalnu pripadnost itd. Inače mi nemamo cicibane – koji su uzrasta ispod 7 godina. Naši najmlađi članovi imaju  7-11 godina, a oni su poletarci i pčelice. Zatim mlađi izviđači uzrasta 11 -15 godina, planinke 15-18 godina i brđani koji su 18-30+, a kojih mi također nemamo.“, ističe Samra.

Te dodaje.

„Borimo se prije svega da dobijemo kancelariju i odgovarajuće prostorije jer imamo dosta opreme koju nemamo gdje da ostavimo, svako od nas ponešto drži u svojoj kući. Osim toga posebno zimi, kada imamo sastanke ili pripreme za takmičenja, skoro ih je nemoguće održati, jer moramo, pogotovo naše najmlađe članove, da izlažemo smogu i hladnoći, što naravno nije uredu, prvenstveno za njihovo zdravlje. Sa druge strane, moram da se zahvalim Općini Ilijaš koja nas podržava velikim dijelom. Također, zahvaljujući Savezu izviđača FBiH prikupili smo nešto opreme, dovoljno da bismo opremili recimo dva tima na takmičenju, tako da često imamo spremnih više ekipa ali zbog opreme ne možemo sve da ih prijavimo. Iskoristila bih priliku da se preko vašeg medija obratim svim privrednicima i onima koji mogu i žele da sponzorišu naše Udruženje da nam se jave“.

 

Iako nisu uvijek u mogućnosti da putuju na takmičenja, ona se održavaju skoro svakog mjeseca i od velikog broja ekipa članovi UOI „Mladost“ Ilijaš uvijek osvoje zapažene rezultate.

„Zima nam uglavnom služi za pripreme za sezonu koja starta negdje od aprila mjeseca. Najčešće zimujemo na planini Zvijezda kod Vareša. Učimo prvu pomoć, kako zapaliti logorsku vatru, čvorove…ali naravno i pjevamo, sankamo se i odmaramo. Oni koji su pokazali da su najspremniji šalju se na takmičenja. Na nedavno održanim takmičenjima u Sarajevu i Tešnju osvojili smo dva 3 mjesta od ukupno 15 odnosno 30 ekipa. Također moram spomenuti da su Odredi izviđača iz cijele BiH jako dobro povezani i u kontaktu i nesebično pomažemo jedni druge. U julu i augustu idemo na ljetovanje, dakle ponovo pripreme za takmičenja koja slijede“… zaključila je Suljić

 

Izviđači se pozdravljaju u stavu mirnopodizanjem desne ruke, tako da je šaka u visini očiju. U tom položaju podlaktica je upravljena na zemlju, a paralelna i u ravni sa tijelom. Kažiprst, srednji prst i domali prst su ispravljeni i spojeni, a palac jagodicom pokriva mali prst. Tri srednja prsta označavaju tri elementa izviđačkog zavjeta, dok u krug spojeni palac i mali prst simbolizuju jedinstvo svjetskog skautskog pokreta. Položaj palca preko malog prsta pokazuje da jači uvijek treba da čuva slabijeg. Dok tri podignuta prsta znače: vrijednost prema sebi, Bogu i drugima.

 

Povezane objave

Back to top button