Sanja Zagorac-Jozić: Općina Ilijaš ove godine izdvaja 160 hiljada maraka za stipendiranje učenika i studenata

Konkurs za stipendiranje učenika i studenata u školskoj 2017/2018. godini objavljen  je 15. novembra 2017. godine. I ove godine, postoje dvije kategorije učenika i studenata koji mogu aplicirati za dodjelu općinske stipendije, a to su:  izuzetno nadareni učenici i studenti i učenici i studenti u stanju socijalne potrebe. Gost programa Radio Ilijaša  bila je Sanja Zagorac-Jozić, pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica  Općine Ilijaš, sa kojom smo razgovarali o aktuelnom konkursu za stipendiranje učenika i studenata sa područja općine Ilijaš. O uslovima, prosjeku ocjena, imovinskom cenzusu za konkurisanje u obje kategorije studenti i učenici mogu se informisati putem web stranica Općine Ilijaš i Radio Ilijaša.

Iz godine u godinu Budžet Općine Ilijaš za stipendiranje se povećava,  od 2001. godine, otkad se dodjeljuje ova stipendija, niko nije ostao uskraćen ako je ispunjavao opće eliminatorne uslove. Budžet za stipendije za ovu godinu iznosi 160 000KM. Stipendirat će se 65 naderenih učenika i 102 nadarena studenta, a 22 studenta i 36 učenika u kategoriji socijalne potrebe, kazala je Sanja Zagorac-Jozić.

Visina mjesečne stipendije je 50 KM za učenike srednjih škola, 100 KM za studente visokoškolskih ustanova i isplaćuje se za devet mjeseci. Iako je bilo riječi da se visina stipendija poveća, opredjeljenje Općinskog vijeća i Općine Ilijaš da se stipendira veći broj studenata i učenika.  Ugovori o stipendiranju, tradicionalno dodjelit će se na Dan Općine, nakon svečane sjednice općinskog vijeća.

”Mi smo uveli jednu lijepu praksu, te smatram da sve što je vrijedno i što je budućnost naše Općine te večeri nalazi se u sali Kulturno-sportskog centra Ilijaš. Mi za tu priliku dodijelimo i nagrade za dobitnike i Zlatne i Srebrne značke Univeziteta u Sarajevu, za pobjednike različitih federalnih i kantonalnih takmičenja, za nositelje priznanja najbolji učenik u srednjoj školi koji dodjeljuje Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS . Januar je predviđen za potpisivanje ugovora, a dodjela ugovora je krajem mjeseca februara. Isplata stipendija počinje 1. marta 2017. godine, kada se uplaćuju dvije stipendije”, naglašava pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti općine Ilijaš.

Konkurs za stipendiranje izuzetno nadarenih sportista sa područja općine Ilijaš bit će raspisan u januaru 2018. godine. Ovim se žele podstaći mladi i perspektivni sportisti za još bolji rad i trud u sportskim takmičenjima.

”Ilijaš može biti ponosan na naše mlade ljude, 2001. godine su dodjeljene prve stipendije, a ti stipendisti su sada doktori nauka i profesionalci u svojim oblastima. Naša djeca postižu izvanredne uspjehe u učenju u prvom, ali i drugom ciklusu studija, tako da sudeći po tome Ilijaš ima svijetlu budućnost,  poručila je na kraju Sanja Zagorac-Jozić, pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti općine Ilijaš.

Ona dodaje da već ima oko 300 prijavljenih učenika i studenata na konkurs u obje kategorije, te je svima poželjela puno sreće.  Konkurs ostaje otvoren do 30. novembra do 16 sati, a sve potrebne informacije možete dobiti na broj teleona 033/580-690.

 

Prethodni članakObilježen Dan državnosti
Naredni članakReportaža-Vezir Hota Vesko: Usprkos svim teškoćama život je lijep uz muziku i mladalački polet