ILIJAŠVIJESTI

Sanja Zagorac-Jozić: Općina Ilijaš ove godine izdvaja 420 hiljada maraka za stipendiranje učenika i studenata

Konkurs za stipendiranje učenika i studenata u školskoj 2023/2024. godini objavljen je 20. novembra 2023. godine. Dvije kategorije učenika i studenata mogu aplicirati za stipendiju: izuzetno nadareni učenici i studenti i učenici i studenti u stanju socijalne potrebe.

Ove školske godine povećan je budžet da stipendiranje učenika i studenata. Visina mjesečne stipendije je 90 KM za učenike srednjih škola, 150 KM za studente visokoškolskih ustanova i isplaćuje se za devet mjeseci.Planirano je stipendirati 140 nadarenih učenika i 177 studenata. Za učenike i studente u stanju socijalne potrebe planirana je dodjela 44 stipendija za učenike i 22 stipendije za studente. Budžetska stavka za stipendiranje iznosi 420.000,00 KM.

Sanja Zagorac-Jozić, pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica  Općine Ilijaš, gostovala je u Jutarnjem programu Radio Ilijaša.

“Iz godine u godinu Budžet Općine Ilijaš za stipendiranje se povećava. Planirana sredstva za stipendiranje izuzetno nadarenih učenika i studenata za školsku/akademsku 2023/2024 godinu iznose 352.350 KM i to za učenike 113.400 KM i studente 238.950 KM. Planirana sredstva za stipendiranje učenika i studenata u ovoj kategoriji iznose 65.340 KM i to za učenike 35.640 KM i za studente 29.700 KM.  U odnosu na prethodnu školsku godinu upisano je 1969 učenika u ilijaškim osnovnim školama, što je za četiri učenika više. Pred nama je veliki posao. Sve prijave treba otvoriti, pregledati dokumentaciju i provjeriti da li je sa uslovima objavljenog konkursa” kazala je Sanja Zagorac- Jozić.

Ugovori o stipendiranju, tradicionalno dodjelit će se na Dan Općine, nakon svečane sjednice Općinskog vijeća.

U 2023. godini realizovan je značajan broj infrastrukturnih projekata iz nadležnosti Službe za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Općine Ilijaš.

“Uređenje dvorišta PŠ “Ljubnići”, uređenje dvorišta OŠ “Podlugovi”, izgradnja košarkaškog igrališta kod SŠC”Nedžad Ibrišimović”, izgradnja sportske plohe i tribine kod  OŠ “Hašim Spahić”, tu je također i izgradnja plohe kod PŠ “Gajevi”, uređenje dvorišta I izgradnja sportske plohe PŠ “Bioča”, Društveni centar Lješevo, oprema za održavanje SRC Banovac, tu su i sportski rekviziti, teren s umjetnom travom izgrađen u saradnji sa N/F S BiH sa ograđivanjem, naravno nabavka ruksaka za učenika prvih razreda osnovih škola, nabavka vozila za potrebe ambulantne u Srednjem, radovi na Starom Gradu Durovnik –južna kula” rekla je Zagorac- Jozić.

Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica  Općine Ilijaš nastavit će i dalje raditi na projektima obezbjeđenja što boljih uslova rada za savjeta MZ i građane sa kojima ova Služba ima odličnu saradnju.

https://www.ilijas.ba/index.php/javni-pozivi/konkurs-za-stipendiranje-ucenika-i-studenata-u-stanju-socijalne-potrebe-za-skolsku-akademsku-2023-2024-godinu

https://www.ilijas.ba/index.php/javni-pozivi/konkurs-za-stipendiranje-izuzetno-nadarenih-ucenika-i-studenata-za-skolsku-akademsku-2023-2024-godinu

Povezane objave

Back to top button