Sanja Zagorac-Jozić: Zaprimljeno je ukupno 367 zahtjeva za stipendiranje učenika i studenata

Završen je konkurs Općine Ilijaš za dodjelu stipendija učenicima i studentima u školskoj/akademskoj 2021/2022.godini, za izuzetno nadarene i učenike i studente u stanju socijalne potrebe. Općinsko vijeće Ilijaš je u septembru usvojilo izmjene i dopune Pravilnika o stipendiranju učenika i studenata u stanju socijalne potrebe i izuzetno nadarenih učenika. Najveći benefit tih izmjena jeste to da je uvedeno pravo stipendiranja jednog od učenika iz porodica gdje se školuje troje i više učenika, bez obzira na ostvareni prosjek ocjena.

O završetku konkursa, novim pravilima i daljim procedurama, za Radio Ilijaš govorila je Sanja Zagorac – Jozić, pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica.

„To je naš skromni doprinos natalitetu općine Ilijaš koji je na sreću pozitivan. U istu ravan kod izuzetno nadarenih učenika i studenata, stavili smo sve javne univerzitete, jer su privilegiju imali studenti Sarajevskog univerziteta. Deficitarna zanimanja sa prosjekom 6+ mogu ostvariti pravo na stipendiju, dok to nije bio slučaj sa ostalim državnim univerzitetima. Za studente koji studiraju na privatnim univerzitetima, uslovi su strožiji. Za studente i učenike u stanju socijalne potrebe na jedan univerzalni način smo definisali materijalni cenzus, kako ne bismo svake dvije godine mijenjali Pravilnik. U skladu sa Zakonom o pravima iz socijalne zaštite odredili smo kako se taj cenzus definiše i osnovica će se određivati svake godine. Cenzus po članu domaćinstva za ovu godinu iznosi 150 KM. I on ne može biti niži. Svake godine se povećava, tako da će se uslovi za dobitnike naše stipendije, na taj način i povećavati. Uvedena je kategorija i da se nagrade izvrsni učenici u osnovnim školama koji do sada nisu bili i nastavljamo jednu dobru praksu, da nagrađujemo uspješne učenike i studente“, kazala je Sanja Zagorac Jozić.

Za obje linije stipendiranja ukupan broj dodjeljenih stipendija, prema planu Općinskog vijeća Ilijaš, trebao je biti 353. Prema riječima pomoćnice načelnika, Sanje Zagorac – Jozić, zaprimljenoje 367 zahtjeva što i ne znači veliko prekoračenje.

„Ostavljena je mogućnost da Općinski načelnik može tolerisati do 10% proširenje plana i da ga ne mora ponovo predlagati na usvajanje OV. Dosta komforno smo planirali za ovu godinu prema procjenama dodijeljenih stipendija u prethodnoj godini. Općinsko vijeće je uvijek prihvatalo proširenje i izmjene plana stipendiranja. Konkurs je zatvoren 03.12.2021. godine u 16:00 sati. Za nadarene  apliciralo je ukupno 300 učenika i studenata dok je 67 zahtjeva  učenika i studenata u kategoriji socijalne potrebe. Formirane su komisije. Pred nama je veliki posao. Sve prijave treba otvoriti, pregledati dokumentaciju i provjeriti da li je sa uslovima objavljenog konkursa. Očekujemo da bismo sredinom decembra mogli imati preliminarnu listu što nam je jako bitno zbog Prijedloga Budžeta za 2022. godinu ukoliko bude potrebe za intervencijom na toj poziciji. Odluka o izboru i prvim rezultatima trebala bi biti objavljena u prvoj sedmici januara 2022.godine.  Nakon toga je zaključivanje ugovora i prema dobroj tradiciji dodjeljivanje istih povodom Dana općine, ukoliko nam dozvole epidemiološke mjere. Sve ono što je najbolje i najkvalitetnije, i što je budućnost ovog grada, okupimo na jednom mjestu uz Svečanu dodjelu ugovora“, kazala je Sanja Zagorac – Jozić.

Stipendije za učenike i studente dodjeljuju se devet mjeseci, od 01.01- 30.09.2022. godine. Za učenike stipendija iznosi 50 KM a za studente 100 KM.

Prethodni članakKošarkaški vikend u Ilijašu
Naredni članak“Deset u pola” Danisa Tanovića u prvom vikendu prikazivanja najgledaniji film u bh. kinima