Sarajevo će biti prvo u BiH u kojem će se vršiti vakcinacija protiv raka grlića maternice

Ove godine u Kantonu Sarajevo bi trebala početi vakcinacija protiv raka grlića maternice. Nadležni su poručili da će Sarajevo biti prvo u Bosni i Hercegovini u kojem će se vršiti vakcinacija protiv spomenutog oboljenja.

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, rak grlića maternice je drugi najučestaliji karcinom kod žena u svijetu, čiji se uzrok u više od 99 posto slučajeva povezuje s humanim papiloma virusom (HPV).

Skoro svaki slučaj raka grlića maternice može biti spriječen redovnim skriningom grlića (PAPA test) i HPV vakcinacijom, a ako se otkrije u ranoj fazi, rak grlića maternice se može izliječiti”, ukazali su.

Međutim, iako je gotovo u potpunosti preventabilan, svake sedmice, kako su naveli, u prosjeku tri žene preminu od raka grlića maternice u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo dalo nalog za nabavku HPV vakcina, prvi put u Bosni i Hercegovini.

U sveobuhvatni pristup prevenciji i kontroli raka grlića maternice potrebno je uključiti i HPV vakcinaciju te skrining žena radi otkrivanja raka grlića maternice u ranoj fazi”, dodaju.

Kantonalni ministar zdravstva Haris Vranić (SDP) je naglasio da se ministarstvo, kako je izjavio, generalno zalaže za provođenje preventivnih programa.

Kako su obrazložili, po ugledu na zemlje u regiji, ovo ministarstvo u 2022. planira pokrenuti pilot vakcinaciju protiv HPV virusa za djecu uzrasta od 11 godina.

Program HPV vakcinacije u Kantonu Sarajevo je razvijen u saradnji sa kantonalnim Zavodom za javno zdravstvo, Zavodom za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva i UNFPA Populacijskim fondom Ujedinjenih nacija. U svrhu implementacije ovog programa Ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja su osigurali sredstva za ovu godinu.

Ovaj program pokrenut je na inicijativu Ministarstva zdravstva i ministra Vranića, jer je procijenjeno da je vakcinacija, kako su istakli, od velikog značaja za prevenciju raka grlića maternice.

Vranić je kazao da dolaskom u ministarstvo nije zatekao ovakvu inicijativu, ali ne isključuje da su određena udruženja predlagala provedbu ovakvog programa u Kantonu Sarajevo.

U narednom periodu, primarni ciljevi Ministarstva zdravstva bit če podizanje svijesti o prisustvu HPV infekcije, provođenje kontinuirane edukacije roditelja i djece o HPV vakcini kao i osiguravanju prava na besplatno i dobrovoljno vakcinisanje, uvođenje HPV vakcinacije za djecu školskoga uzrasta u program vakcinacije, osiguravanje dostupnosti vakcinacije i za ostale starosne grupe te stvaranje navika za vršenjem redovnih godišnjih ginekoloških pregleda”, obrazložio je ministar Vranić.

klix.ba

Prethodni članakPoziv za veče društvenih igara u Prostoru za mlade u Ilijašu
Naredni članakNove mjere u KS: Otvaraju se dodatne covid ambulante, VTP pravila od sada obavezna i u hotelima