BIHSPORTSVIJETVIJESTI

Sarajevo domaćin Svjetskog seniorskog prvenstva u hokeju na ledu treće divizije

Sarajevo će biti domaćin Svjetskog seniorskog prvenstva u hokeju na ledu Divizije III – grupe B, koje će biti održano u periodu 23. do 29. februara u Dvorani “Mirza Delibašić” Skenderija.

“Nakon odlično ocijenjene organizacije Svjetskog seniorskog prvenstva treće divizije 2023. godine, i ove godine Hokejaškom savezu Bosne i Hercegovine pripala je čast da prvenstvo organizuje u glavnom gradu. Posebnost toj prilici daje i obilježavanje 40 godina od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, a ovim četvrtim po redu hokejaškim turnirom Savez će zaključiti Mjesec hokeja u Sarajevu”, navodi se.

Sarajevo će biti domaćin reprezentacijama koji se takmiče u okviru treće divizije – grupe B na Svjetskom prvenstvu u hokeju na ledu. Učesnici na tom prvenstvu su reprezentacije Sjeverne Koreje, Bosne i Hercegovine, kineskog Hong Konga, Singapura, Irana i Filipina.

“Prema sadašnjem rankingu, naša reprezentacija se nalazi na 48. mjestu svjetskih selekcija u hokeju na ledu. Seniorska hokejaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je, nakon osvojenog srebra u diviziji III prošle godine, napredovala za dva mjesta. Od protivnika s kojima će se susresti naša reprezentacija, kineski Hong Kong je mjesto iznad nas, Sjeverna Koreja, Filipini i Iran zauzimaju 56, 55. i 54. mjesto, dok je Malezija na 52. mjestu”, ističe se.

Hokejaški savez Bosne i Hercegovine kontinuirano radi posljednjih 15 godina na popularizaciji hokeja na ledu u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. U 2022. godini bili smo domaćini U-18 Svjetskog prvenstva na kojem je Bosna i Hercegovina osvojila zlatnu medalju, kao debitant i tako izborila viši rang.

Zahvaljujući uspješnoj organizaciji na tom takmičenju IIHF je povjerio organizaciju Svjetskog seniorskog prvenstva 2023. godine, kad naši reprezentativci osvajaju drugo mjesto. U januaru ove godine, Skenderija je bila domaćin U-20 Svjetskog prvenstva i svjedočili smo nevjerovatnim utakmicama naših juniora, koji su sa četiri pobjede izborili zlato i prelazak u višu diviziju. Iz Saveza pozivaju sve da i na predstojećem prvenstvu podrže našu reprezentaciju i da zajedno svjedočimo novim uspjesima i medaljama.

Ukupno će na prvenstvu biti odigrano 15 utakmica, a naši hokejaši će prvi susret odigrati 23. februara protiv Irana, a zatim protiv kineskog Hong Konga (24. februara), te protiv Filipina (26. februara) i Singapura (27. februara). Prvenstvo će zatvoriti susret reprezentacija Bosne i Hercegovine i Sjeverne Koreje 29. februara. Sve utakmice naših hokejaša igraju se od 20:00.

“Naš državni tim očekuju naporne i teške utakmice, ali uz pomoć publike i samog duha Dvorane „Mirza Delibašić“ nadamo se da će nizati pobjede i time ostvariti veliki uspjeh. Ulaz na sve utakmice je besplatan i iz Saveza pozivaju ljubitelje zimskih sportova da podrže Ledene Zmajeve”, saopćeno je iz Hokejaškog saveza BiH.

Kako je naglašeno, pripremne utakmice seniorske reprezentacije pred Svjetsko prvenstvo igrat će se u ponedjeljak, 19. februara od 19:00 i utorak, 20. februara, sa početkom u 11:30. U sportskom centru Skenderija ugostit će austrijski klub UHT Dukes Graz.

“Na širem spisku je 26 igrača. Reprezentacija Bosne i Hercegovine, pod vodstvom selektora Kanađanina Ross Macleana, okupila se prije deset dana kad su i počeli pripreme. Na užem spisku će se naći 18 imena, uz dva golmana. Ulaz na pripremne utakmice je besplatan i iz Saveza pozivaju publiku da i ta dva dana uživaju u najbržem sportu na svijetu”, ističe se.

(FENA)

Povezane objave

Back to top button