Sarajevski sajam knjiga i učila od 20. do 25. aprila

Sarajevski sajam knjiga i učila bit će održan od 20. do 25. aprila u Centru “Skenderija”, pod motom “Moć knjige”.

Na 33. sajmu knjige učestvovat će više od stotinu izlagača i izdavača iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Turske, Saudijske Arabije, Austrije, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Irana, najavio je direktor KJP “Skenderija” Damir Petrinić.

Prema njegovim riječima, cilj je, između ostalog, da se podigne nivo i status Sajma.

“Želimo da Sajam dobije status manifestacije od od posebnog interesa”, rekao je Petrinić.

Na Sajmu će biti predstavljeni brojni sadržaji, između ostalog, izložbe “Restauracija i konzervacija knjiga”, “Logotipija”, izložbe rijetkih i raritetnih knjiga i rukopisa, knjige o umjetnosti.

Predsjednik Programskog savjeta Sajma Ibrahim Spahić ukazao je na značaj već i samog mota ovogodišnjeg sajma  – “Moć knjige”.

“Zašto je moć knjige najrelevantniji moto koji smo izabrali? Zato što ona sama po sebi, nakon objavljivanja i izdavanja, ima svoj vlastiti put i život. Kao jedan potpun i samostalan svijet u koji ulazi čitalac, kritičar”, rekao je Spahić.

Počasni gosti na Sajmu knjige bit će biblioteke, bibliotekarke i bilbilotekari.

Adelaida Grabovica iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine izjavila je da će na ovogodišnjem Sajmu biblioteke imati svoj kutak na kojem će se predstaviti: NUBBiH, Biblioteka Grada Sarajeva, Biblioteka Zemaljskog muzeja, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica i Biblioteka Jevrejske zajednice.

Sajam knjiga i učila otvorit će književnica Hedina Sijerčić, koja je kazala da ju je zaintrigiralo pitanje koja je to moć knjige i moć riječi.

“Zapitala sam se kakva je to zaista moć knjige, a kakva je to moć romske riječi i romske knjige? Kakva je moć romskog jezika u kontekstu na sve ove većinske, pa i manjinske jezike u Bosni i Hercegovini?”, kazala je Sijerčić.

Za vizuelni identitet Sajma ove godine zaslužan je Mihajlo Mišo Atijas. Za izradu projekta dizajna “Bosanske kuće” pobrinuli su se članovi tima, studentice i studenti Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu: Jana Tadić, Ajla Gluhić, Sadija Ćosić, Omar Omeragić i Azemina Rastoder.

Izvor: Fena

 

Prethodni članakKO SDP u Ilijašu održao panel diskusiju „Djela, a ne riječi“
Naredni članakMladi Ramiz Selak u programu Radio Ilijaša predstavio pjesmu “Sudija”