ILIJAŠVIJESTI

Sastanak sa ministrom privrede KS: Dogovoreni projekti u oblasti privrede za 2024. godinu

Općinski načelnik Akif Fazlić održao je radni sastanak sa ministrom privrede Kantona Sarajevo Zlatkom Mijatovićem, na kojem je predstavio plan razvoja općine Ilijaš za 2024. godinu u oblasti privrede.
Sastanku su prisustvovale i pomoćnica načelnika u Službi za privredu i finansije Merima Osmanović, pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Meliha Avdibegović i pomoćnica načelnika u Službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac- Jozić.

Tokom sastanaka razgovarano je o aktuelnim pitanjima u vezi s Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, projektima koje Općina Ilijaš namjerava kandidirati iz oblasti vodoprivrede, modalitetima u nastavku razvoja industrijske zone, kao i o poljoprivrednim poticajima. Zanimljiva je činjenica da upravo poljoprivrednici s ove općine povlače oko 35% ukupnih poticajnih sredstava namijenjenih poljoprivredi.

Načelnik Fazlić je izrazio zahvalnost ministru Mijatoviću na pristupu prema općinama i transparentnosti u komunikaciji. Istakao je vrijednost sastanaka poput ovog, a koji značajno olakšavaju planiranje i omogućavaju svim učesnicima da tačno znaju pravac u kojem će se djelovati u narednom periodu.

“Prostor za napredak općine Ilijaš vidim u oblasti turizma, a posebno me raduje to što i načelnik razmišlja u istom pravcu. Razgovarali smo o Starom Gradu Dubrovniku, o načinu na koji možemo revitalizirati ovaj bosanskohercegovački nacionalni spomenik. Radit ćemo na tome da uredimo puteve koji vode do tog lokaliteta a, kako sam informisan, u skorije vrijeme će se započeti i sa revitalizacijom južne kule”, rekao je ovom prilikom ministar Mijatović.Osim Starog Grada Dubrovnika, ogroman turistički potencijal općine Ilijaš predstavljaju i Bijambare, zaštićeni pejzaž koji se svakako mora dodatno približiti posjetiocima.
Sastanak je tako rezultirao konkretim dogovorima o daljoj suradnji između Općine Ilijaš i Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.

Povezane objave

Back to top button