INTERVJU

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja KS: Bez zadovoljnog nastavnika ne možemo očekivati nikakav razvoj

Svjetski dan učitelja obilježava se 5. oktobra, nakon što je UNESCO 1994. godine ustanovio taj datum. Cilj obilježavanja Dana učitelja je skrenuti pažnju društva na značaj obrazovanja i ulogu koju u odgajanju generacija imaju prosvjetni radnici.

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja Kantona Sarajevo (KS) u intervjuu za Radio Ilijaš osvrnuo se na značaj učitelja, nastavnika, profesora u obrazovanju. Govorio je o položaju prosvjetnih radnika, te o stvarima koje je potrebno promijeniti kako bi se situacija u kojoj se nalazi obrazovanje, a time i nastavno osoblje, popravila nabolje.

-Pokušavamo tokom cijele godine da ukažemo na položaj uposlenika, ne samo 5. oktobra, kao  i da sudjelujemo u aktivnostima koje provode nadležne institucije i kritikujemo procese koji se provode. Plate i radna mjesta su ključna stvar kojom se bave sindikati, ali mi kao Sindikat često predlažemo i želimo da učestvujemo u onome što je reforma obrazovanja i što željno očekujemo da se desi. Nažalost, radna mjesta u KS i izvan KS pogotovu nisu zaštićena. Mi smo profesija koja zavisi od broja upisanih učenika i planiranje potrebe za prosvjetnim radnicima zavisi od te činjenice. U ostalim djelatnostima nema ugovora na djelimičnu radnu normu, u posljednje vrijeme govori se o obrazovanju koje je potplaćeno, među najmanje plaćenim zanimanjima. Kada pokušavamo da taj problem riješimo i podnosimo inicijativu za malim povećanjem plata,  do 15 posto što nisu velika sredstva, dolazi do velikog otpora, navodi Sivro.

S druge strane stalno se nameću nova opterećenja učiteljima.

-Svjedočimo o jednoj lošoj reformi u KS gdje se govori o rasterećenju učenika, a od toga nema ništa, nego se opterećavaju učitelji koji trebaju provesti reformu koja nije dobro osmišljena. Tek prije dva dana učiteljima je rečeno da mogu popuniti e-dnevnik koji je bio prazan i to na način isti kao i ranije, a najavljivano je nešto sasvim drugačije. Često smo digli glas za zaštitu naših učenika i njihovih prava, ali i zaštitu identiteta kroz zaštitu predmeta Bosanski jezik. To pitanje još nije do kraja razriješeno i mi nastojimo ukazati resornoj ministrici, Vladi i skupštinskoj većini u KS da procesi koji se vode nisu dobri. Najavljuje se donošenje novog zakona i mi lobiramo kod zastupnika u Skupštini KS da takav zakon ne usvajaju jer ne donosi ništa dobro ni učiteljima ni učenicima. Pokušava se nešto promijeniti, ali sve dok ne budemo imali obrazovni sistem da učenici određeni broj predmeta biraju, da imaju više vannastavnih sadržaja, manje nastavnih sadržaja kojim su sada programi preopterećeni, dok ne budemo imali kvalitetne programe i prema njima urađene kvalitetne udžbenike, kvalitetnije edukacije za nastavnike mi nećemo imati bolji obrazovni sistem.

Sivro napominje da je sve manje onih koji žele biti nastavnici.

-Bez zadovoljnog uičitelja, nastavnika, prosvjetnog radnika općenito mi ne možemo očekivati razvoj. Podrška našim aktivnostima i obrazovanju kao stubu društva je nešto bitno za njih, njihovu djecu, unučad i zato očekujemo podršku javnosti ne samo zbog naših plata. Mi ćemo raditi bez obzira na visinu plate, jer ovo nama nije posao nego naš poziv. Današnja poruka je da se više pažnje posvećuje nastavničkoj profesiji jer je sve manje onih koji su zainteresovani da budu učiteljici i nastavnici. Odgovornost za ono što je loše ne trebamo tražiti u učiteljima, nastavnicima, nego u donosiocima odluka. Neki milioni koji se spominju od ove Vlade i ministrice su naša sredstva, sredstva poreznih obveznika, naših roditelja, svih nas, a ne njihov da dijele i slikaju se. To je zadatak, obaveza i redovan posao da škole budu kvalitetno opremljene i da učenici imaju optimalne uslove za rad. Ne očekujemo ništa posebno da će se desiti u KS jer nismo zadovoljni sa procesima koji vodi ova Vlada, naglasio je Sivro.

Na kraju razgovora čestitao je svim nastavnicima njihov dan kazavši da se nada da će sljedeće godine ovaj datum obilježavati u boljim uslovima u svim odgojno-obrazovnim ustanovama u našoj zemlji.

Povodom 5. oktobra održana je Svečana akademija Vlade FBiH  gdje su nadležni poručili da će nastojati poboljšati status prosvjetnih radnika.

Razgovarala: Aldina Jahić

Povezane objave

Back to top button