Uncategorized

Savjeti / Sat se pomjerio unaprijed i naš organizam reaguje, novi stres, kako biti odmoran

Kazaljke su se   pomaknule za jedan sat unaprijed, odnosno počelo je ljetno računanje vremena. Promjene mogu naštetiti organizmu.

Posljedice su smanjena radna učinkovitost, slaba koncentracija, teže pamćenje i umor. No, važno je slijediti savjete stručnjaka koji nam mogu pomoći.

“Budući da svjetlo potiskuje izlučivanje melatonina, koji regulira cirkadijurni ritam organizma, važno je izlagati mu se tijekom budnih sati što je više moguće, i obratno, ne izlagati se jakom svjetlu kad je vani mrak. Na primjer, ako se noću ide u kupaonicu, ne treba pritom paliti jako svjetlo. Korištenje elektroničkih uređaja neposredno prije spavanja ima snažan učinak na san i budnost te može imati ključnu ulogu u stalnom nedostatku sna jer emitiraju plavu svjetlost koja može prekinuti prirodne cirkadijurne ritmove. Stoga nastojte izbjegavati gledanje u mobitel, tablet, računalo ili televizor barem sat vremena prije spavanja”, rekla je Lea Maričić, mag. psih. iz Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, piše 24sata.hr.

Stručnjaci preporučuju da danas odrijemate poslijepodne i tako sebi olakšate prijelaz.

Poželjno bi bilo izbjegavati stvari koje nam stvaraju nelagodu i nervozu te smanjiti razinu stresa.

U dane uoči i nakon promjene sata valja smanjiti unos kafe i broj popušenih cigareta, a u jelovnik uvrstiti više voća i povrća. Hrana bogata mineralima vraća ravnotežu.

Idite u krevet 15 minuta ranije i budite se do 15 minuta prije no što biste trebali. Kako bi normalno funkcionirali tijekom dana, odraslim ljudima potrebno je najmanje sedam sati sna.

Preporuka je da zadnji obrok bude nekoliko sati prije odlaska na spavanje. Stručnjaci preporučuju lagane vježbe nekoliko sati prije spavanja, tople kupke ili nabavku čepića za uši te maski za oči. Bilo bi dobro ustajati i lijegati u isto vrijeme svakoga dana.

Sok od trešanja bogat je melatoninom, kažu nutricionisti, te je odličan izbor za bolji san. Dobar izbor je i šoljica toplog mlijeka s medom.

Mirisi lavande, valerijane, vanilije ili kamilice pomažu kod ublažavanja osjećaja tjeskobe i uznemirenosti te kod nesanice.

Povezane objave

Back to top button