VIJESTI

Sedmica borbe protiv tuberkuloze: Svakog dana u svijetu od te bolesti umre više od 4.100 ljudi

Sedmica borbe protiv tuberkuloze obilježava se svake godine u periodu od 14 – 21.09. i to je prilika da se podigne svijest javnosti o tuberkulozi (TB) i poziva na veće napore da se spriječe i pojačaju nastojanja za okončanje globalne epidemije TB-a.

Ovogodišnji moto je “Investirajte u okončanje tuberkuloze. Spasite živote.”

Cilj je naglasiti hitnu potrebu ulaganja resursa kako bi se pojačala borba protiv TB-a i ostvarile obaveze za okončanje TB-a koje su napravili globalni lideri, saopćeno je iz Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine.

Navodi se kako tuberkuloza ostaje jedan od najsmrtonosnijih zaraznih ubica na svijetu. Svakog dana više od 4.100 ljudi izgubi život od tuberkuloze, a blizu 28.000 oboli od ove bolesti koja se može spriječiti i izliječiti. Globalni napori u borbi protiv tuberkuloze spasili su oko 66 miliona života od 2000. godine.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije oko jedne četvrtine svjetske populacije zarazi se bakterijom tuberkuloze, a samo 5-15% njih razvije aktivnu tuberkulozu.

Prema podacima Globalnog izvještaja Svjetske zdravstvene organizacije o tuberkulozi za 2021. godinu, u Bosni i Hercegovini je evidentirano 357 oboljelih od tuberkuloze, od toga 322 novih slučajeva. Oko 80 posto oboljelih imalo je plućnu tuberkulozu, a najveći broj oboljelih od tuberkuloze bile su osobe starosti 65 godina i više. Sa stanovišta polne strukture, u Bosni i Hercegovini su u izvještajnom periodu od tuberkuloze više oboljevali muškarci.

Izvještaj o nadzoru i monitoringu tuberkuloze, koji su pripremale Regionalna kancelarija SZO za Evropu i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) pokazao je da Evropa, iako je postigla cilj da se do 2020. godine smanji stopa incidence tuberkuloze za 25 posto, nije uspjela da smanji smrtnost povezanu sa tuberkulozom kako je planirano. Umjesto toga, broj smrtnih slučajeva povezanih s tuberkulozom povećao se u regiji kao uticaj pandemije COVID-19. Osim toga, svaki treći pacijent imao je multirezistentni oblik tuberkuloze za koje je stopa uspjeha u liječenju ispod optimalnog nivoa.

Organizacije unutar strukture Crvenog križa Federacije BiH će širom Federacije tokom ove sedmice organizirati edukativna predavanja i radionice za različite ciljne grupe o temi prevencije i provođenjenja mjera zaštite i samozaštite, organizirat će se akcije darivanja krvi, distribuirati markice koje su štampane posebno za ovu Sedmicu i tako dalje, navodi se o saopćenju.

BHRT

Povezane objave

Back to top button