INTERVJUSPORT

Senad Čusović- Stonoteniski klub „Hašim Spahić“: Preostalo je samo da osvojimo titule seniorske prvakinje i prvaka BiH

O historiji, razvoju, uspjesima i planovima u Stonoteniskom klubu „Hašim Spahić“ Ilijaš razgovarali smo danas sa članom Uprave Senadom Čustovićem, koji se prisjetio samih početaka razvoja ping ponga u našem gradu davne 2005. godine.

Fikret Fazlić

-Čast mi je što sam i ja bio dio tog projekta. Stonoteniski klub „Hašim Spahić“ registrovan je 2006. godine, a stoni tenis počeo je 2005. godine dolaskom rahmetli Fikreta Fazlića Fikre, trofejnog trenera stonog tenisa u okvirima bivše Jugoslavije i Evrope, kao i rahmetli Rame Marukića. Oni su „krivi“ što je krenuo ping pong u Ilijašu i igra se punih 16 godina. Ja sam mislio da poslije Fikreta nećemo moći nastaviti, ali, eto, osam-devet godina poslije još igramo dobro, kaže na početku Čustović.

Kroz STK „Hašim Spahić“ prošlo je oko 160-180 djece, danas su to uspješni doktori, magistri, profesori, igrači, treneri…

-Imamo tako Dženitu Salihović, koja je „harala“ u staroj ekipi, nedavno je diplomirala i ljekar je, imamo Zerinu Šabotić, magistricu klavira. Trenerskim poslom uspješno se bavi Dino Čustović koji je otišao na viši nivo u STK „Spin 2012“, imamo i Mirnesa Čustovića koji igra u Premijer ligi i trenira mlađe uzraste.

Od postojanja Kluba osvojene su sve titule osim seniorskog prvaka i seniorske prvakinje BiH.

-Harisa Mešetović osvojila je sve što se može osvojiti, kao  i Hamza Kamenjaš, a 2022. godina bili su najbolji. Osvojili smo ove godine 45 medalja. Moram spomenuti i naše kadetkinje Nedžminu, Meliku, Ajnu, Kenu, Duračka, Muhameda, ali posebno su briljirali Harisa i Hamza. Klub se takmiči na takmičenjima Stonoteniskog saveza BiH i Međunarodne stonoteniske federacije. Harisa je bila juniorska prvakinja BiH, Hamza je bio U21 prvak. Harisa i njena klupska drugarica Ajna osvojile su dubl u seniorskoj konkurenciji. Hamza je bio prvi u TOP 8, Harisa je trenutno prva na rang listi seniora BiH, nedavno je osvojila i Međunarodni „Gewo kup“, a Hamza kontinurano igra dobro. Harisa i Hamza su sa juniorskom reprezentacijom nastupali su na Balkanskom prvenstvu u Bugarskoj, kao i Evropskom prvenstvu u Beogradu, a Harisa je sa ženskom seniorskom reprezentacijom igrala na Evropskom prvenstvu.  Moram, ipak, istaći da su nas radovi na Sportskoj dvorani usporili jer smo naučili da svaki dan imamo treninge, a zbog drugih klubova, imali smo dva termina u Osnovnoj školi „Stari Ilijaš“ čijem se menadžmentu zaista zahvaljujem. Radujemo se što se uskoro vraćamo u Sportsku dvoranu Ilijaš, naglasio je Čustović.

Dodaje da je Klub na višem nivou takmičenja jer se i ženski i muški tim natječu u Premijer ligi BiH, što je vrlo zahtjevno i ne traže više masovnost kao nekada.

Stonoteniski klub „Hašim Spahić“  ima najbolju infrastrukturu i opremu, a poznat je i kao odličan orgnaizator takmičenja.

Imamo najjaču infrastrukturu kada je stoni tenis u pitanju, 14 stolova vrhunskog kvaliteta, 70 pregradnih ringova, mrežice, semafore, robot koji je jedan od najboljih treninga. Zajedno sa razvojem ekipe, radili smo i sa razvojem infrastrukture. U našoj dvorani organizovali smo juniorsko,  seniorsko prvenstvo, evropske kvalifikacije. Za ova tri mjeseca bilo je teško dok su trajali radovi na dvorani, ali nadoknadit ćemo sve to kad se vratimo, navodi Čustović.

Glavni cilj je opstanak muške ekipe u Premijer ligi, a ženska da igra play off.  Također, žele organizovati što više takmičenja, nadaju se biti domaćini prvenstva U21, juniora i kadeta.

-Za april spremamo Memorijalni turnir „Fikret Fazlić-Fiko“ koji će ući u kalendar Saveza i bodovati se i očekujemo dva dana interesantnih borbi u devet kategorija od najmlađih do veterana. Moram spomeniti i našu sekciju  veterana koja se takmiči u državnoj Ligi veterana. Sve je to promocija stonog tenisa, Ilijaš je postao prepoznatljiv po stonom tenisom i taj imidž želimo zadržati i ubuduće i nastaviti postizati rezultate kao i dosad.

Čustović se na podršci za 16 godina zahvalio Općini Ilijaš, Službi za društvene djelatnosti, Općinskom vijeću, Ministarstvu sporta KS, kao i sponzorima: Niskogradnji Durmić, Fazum gradnji, Zlatanu Lovriću, rahmetli Murizu Nuhanoviću koji su omogućili da se ostvare programski ciljevi bez ikakvih dodatnih troškova za takmičare.

Izvrsni rezultati Harise i Hamze povod su da se ponovo kandidiraju za sportistu i sportašicu Općine Ilijaš za 2022. godinu.

Zahvaljujući pozitivnom odnosu općinske vlasti i Općinskog vijeća prema ovim kategorijama, ulaganju u obrazovnu i sportski infrastrukturu, razumijevanju potreba mladih i sportista,  Ilijaš postaje sve poznatiji kao grad sporta i grad mladih i u tom pravcu treba nastaviti razvoj,  zaključuje Čustović na kraju.

Povezane objave

Back to top button