Nova mektebska godina u džematu Srednje započela je u novom ruhu. U prvoj sedmici, upisano je 40 mekteblija, koje je dočekala adaptirana i modernizovana učionica. Senad ef. Šehić, imam džemata „Srednje“ govorio je važnosti mekteba, Mreži mladih, Aktivu žena ali i o projektima koji su realizovani i planirani za predstojeći period.

„Ovu mektebsku godinu smo dočekali sa posebnom neizvjesnošću s obzirom da je protekla mektebska godina protekla u online režimu, tako da smo ovu dočekali sa čežnjom i žudnjom za mektebskim klupama.  Mektebska učionica je najvažniji dio džamije iz razloga jer se djeca tu uče vrijednostima vjere, moralnim i karakternim osobinama koje trebaju da budu sastavni dio njihove ličnosti. Ali isto tako uče i najvažnije lekcije koje će im koristiti na oba svijeta.  Ove mektebske godine u prvoj sedmici upisano je oko 40 učenika. Očekujemo upis još oko 20-ak učenika i na taj način ćemo se približiti svom cilju, a to je da svako dijete iz Srednjeg koje ide u osnovnu školu ide i u mekteb. Prošle godine je bilo poprilično hladno u mektebu iz razloga jer je stolarija bila dotrajala i nije bilo izolacije. Nakon toga smo odlučili raditi na adaptaciji i utopljavanju mektebske  učionice.  Jednu trećinu sredstava je obezbijedilo Federalno ministarstvo za raseljena lica i izbjeglice, jednu trećinu je obezbijedio džemat i jednu trećinu pokušavamo da obezbijedimo kroz javni poziv za učešće u ovom dobrom djelu od naših džematlija iz općine Ilijaš i iz drugih džemata”, kazao je ef. Šehić.

U džematu Srednje namjeravaju da učionica služi kao džematska biblioteka i kao omladinski centar,  budući da omladina nema adekvatan prostor za druženje, učenje i vannastavne aktivnosti. Ono što nedostaje u učionici jesu police, za šta će biti organizovana posebna akcija i prikupljanje sredstava.

O važnosti mekteba, Aktivu žena i Mreže mladih džemata “Srednje” 

Senad ef. Šehić ove godine obilježava 10 godina rada u mektebu. Ističe da je briga  roditelja koju pokazuju prema mektebu u današnjem vremenu je zapravo pokazatelj brige za budućnost svoje djece.

“Zaista osjećam posebno zadovoljstvo što na neki način imam tu nadu da sam bar malim dijelom nekoga uputio. Znamo po hadisu da je čovjeku bolje da uputi nekoga, nego sve što postoji na dunjaluku. Tako da čovjek ima tu nadu da je nekoga uputio na pravi put, nekome bio utjeha, savjetnik i podrška u nekim životnim situacijama. Mekteb ne smije biti izbor, to mora biti naše opredjeljenje.  Mekteb nije garancija da dijete neće učiniti neki grijeh, ali su manje šanse da će  dijete koje ide u mekteb biti izloženo lošem društvu i lošem uticaju.“

Jesenski modul druženja i učenja u džematu Srednje održavat će se svakog četvrtka poslije akšam namaza. Aktiv žena predvodi mualima Lejla Šehić.

“Ponosni smo i na rad naše omladine, budući da smo u kratkom periodu uspjeli oko 30-ak mladića i djevojaka vezati za džemat i džematske aktivnosti. Oko 30-ak mladih ljudi uključeno je u sve aktivnosti džemata kao što su socijalni projekti i različita obilježavanja značajnih datuma za našu domovinu i vjerske blagdane. Također nastojimo da obilježimo svaki važan trenutak u životu tih mladih ljudi, kao što su završetak škole, stavljanje hidžaba i sl.  Naše dvije članice Mreže mladih su odlučile da stave hidžab i  svima su nam postale inspiracija i motiv da promoviramo hidžab i da budemo sretni što imamo takve primjere u našem džematu”, kazao je ef. Šehić.

Pored mektebske učionice urađeni su i neki drugi projekti koje je važno spomenuti a koji su dali posebnu ljepotu ovom džematu.

„Svjesni smo da je enterijer džamije jako važan i da ostavlja utisak na klanjače i posjetioce džamije, pa zbog toga nastojimo da našu džamiju stalno uljepšavamo. U proteklom periodu postavili smo i novi mihrab koji sigurno nikoga ne ostavlja ravnodušnim. U narednim danima ćemo uraditi sanaciju munare, jer već 20-ak godina munara nije ni na jedan način tretirana, paniramo je okrečiti i uraditi neophodnu sanaciju što će dodatno doprinijeti ljepoti našeg mjesta”, kazao je ef. Šehić.

Senad ef. Šehić kazao je da uskoro slijedi i  nabavka novih tepiha i dodatno utopljavanje džamije.

 

 

 

 

Share.

Comments are closed.