BIH

Servisne informacije za 1. maj

Dežure u domovima zdravlja

Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo za vrijeme obilježavanja 1. maja, Međunarodnog praznika rada, danas i sutra organizuje cjelodnevna dežurstva od 7.30 do 20.00 sati.

Za pacijente s područja općine Ilijaš, dežurni će biti Dom zdravlja Ilijaš.

Obavještenje iz KJKP “Rad”

Iz KJKP “RAD” obavještavaju stanovnike mjesnih zajednica u Ilijašu u kojima su instalirane kante za odlaganje otpada, da se danas neće odvoziti smeće, kako je praksa da se srijedom odvozi , te da će se odvoz istog izvršiti u četvrtak 02. maja 2019. godine.

Vrijeme

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje pretežno oblačno vrijeme s kišom ili lokalnim pljuskovima. U večernjim satima padavine će postepeno prestati.

U drugom dijelu dana doći će do razvedravanja u Krajini i Posavini, a u večernjim satima i u ostalim područjima naše zemlje.

Puhat će slab do umjeren vjetar, zapadni i sjeverozapadni.

Jutarnje temperature zraka od 3 do 9, na jugu od 7 do 12 stepeni. Dnevne temperature od 10 do 16, u Posavini, Krajini i Hercegovini do 18 stepeni.

U Sarajevu će biti pretežno oblačno vrijeme s kišom ili lokalnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka oko 4, a dnevna oko 10 stepeni.

Bit će nešto ugodnije u odnosu na protekli period, uz promjenljive biometeorološke prilike i bez izrazitih temperaturnih oscilacija.

Povremene padavine uglavnom će loše djelovati na raspoloženje većine populacije, a tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše izražene.

Opšta slika će, usljed djelimično stabilnijeg vremena, biti bolja u centralnim dijelovima Bosne i Hercegovine i na jugu, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine.

Stanje na cestama

Nastupili su prvomajski praznici, pa se tokom dana očekuje pojačana frekvencija vozila na svim putevima u našoj zemlji. Izdvajamo dionice koje vode ka lokalnim izletištima, kao i granične prelaze, posebno one na jugu zemlje. Kolovoz je pretežno mokar i klizav, pa savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnom stanju i uslovima na putu. Kako ne bi doveli u opasnost sebe i ostale učesnike u saobraćaju, apelujemo da se ne sjeda za upravljač vozila ukoliko ste prethodno konzumirali alkohol. 

Zbog praznika 1. maja, do sutra do ponoći, zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području BiH.

Za vrijeme praznika smanjen je obim sanacionih radova, zbog kojih dolazi do izmjena režima saobraćanja. Napominjemo da su zastoji mogući na mjestima gdje je postavljena privremena signalizacija, a čije poštivanje je zakonski obavezno.

Izdvajamo radove u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, gdje se saobraća jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

Trenutna zadržavanja na graničnim prelazima nisu duža od 30 minuta.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Povezane objave

Back to top button