KULTURA

Sigurno mjesto najbolji igrani film 28. Sarajevo Film Festivala

Svečanom ceremonijom dodjele nagrada u sarajevskom Narodnom pozorištu završen je 28. Sarajevo Film Festival. Film “Sigurno mjesto” hrvatskog režisera i glumca Juraja Lerotića dobitnik je nagrade Srce Sarajeva za najbolji igrani film. Lerotić je za ulogu u ovom ostvarenju dobio i nagradu za najboljeg glumca 28. SFF-a.

Prestižnom nagradom Srce Sarajeva okrunjeni su filmovi iz Takmičarskog programa – igrani film, Takmičarskog programa – dokumentarni film, Takmičarskog programa – kratki film i Takmičarskog programa – studentski film.

Za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima 28. Sarajevo Film Festivala takmičio se 51 film. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma 21 film je imao svjetsku, sedam međunarodnu, jedan evropsku, 21 regionalnu i jedan bh. premijeru.

U Takmičarskom programu – igrani film dodijeljena su Srca Sarajeva, za najbolji igrani film, najbolju režiju, najbolju glumicu i najboljeg glumca.

Srce Sarajeva za najbolji igrani film dobilo je ostvarenje ”Sigurno mjesto” Juraja Lerotića. Srce Sarajeva za najbolju režiju dobili su Maryina Er Gorbach i film ”Klondike“.

Nagradu Srce Sarajeva za najbolju glumicu dobila je Vicky Krieps za ulogu u filmu ”Korzet“, a za najboljeg glumca Juraj Lerotić za ulogu u sopstvenom redateljskom ostvarenju ”Sigurno mjesto”.

Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je “Muzej revolucije“, Srđana Keče, a najboljim kratkim dokumentarnim filmom ”Mi… kompozicija” Visara Jusufija.

Specijalna nagrada žirija za najbolji kratki dokumentarni film pripala je “Babajanji“ Ante Zlatka Stolice.

Nagradu za ljudska prava dobio je film ”Veće od traume“ Vedrane Pribačić.

Srce Sarajeva za najbolji kratki film dobilo je ostvarenje ”Naopako (Amok)“ Balazsa Turala, dok je najbolji studentski film ”Nije zima za komarce“ Josipa Lukića i Klare Šovagović.

Specijalnu nagradu za promicanje rodne ravnopravnosti dobio je film “Aftersun“ Charlotte Wells.

Film ”Pet poslijepodne kraj mora“ Valentina Stejskala dobitnik je specijalne nagrade za kratki film.

Specijalna nagrada žirija za dokumentarni film otišla je ostvarenju Igora Ivanka, ”Krhko sjećanje“.

Za ostvarenje kojim se zatvara ovogodišnji Sarajevo Film Festival izabran je film Pjera Žalice “Praznik rada“.

Izvor: Agencija Anadolija

Povezane objave

Back to top button