VIJESTI

Simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja: Dan ružičastih majica obilježava se u BiH već osam godina

Dan ružičastih majica koji je ujedno Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obilježava se zadnje srijede u februaru, a u Bosni i Hercegovini se ovaj dan obilježava od 2016. godine.

Priča je započela u Kanadi kada je jedan učenik došao u školu u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od raka dojke. Njega su zbog toga maltretirali, rugali mu se i tukli ga. U znak podrške tom dječaku, dvojica učenika su sutradan također odjenuli ružičastu majicu, nakon njih cijeli razred, a sada i cijeli svijet. Tako je ružičasta majica postala simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Bullying, odnosno vršnjačko nasilje među djecom i mladima, jedan je od najznačajnijih socijalnih rizika kojemu su izložena djeca i mladi.

Postoje čak četiri tipa nasilnih ponašanjam, među kojima verbalno – prijetnje, socijalno – ogovaranje i širenje zlobnih tračeva, psihološko – praćenje i tjelesno – udarci.

S obzirom da je adolescencija razdoblje u kojem najčešće dolazi do vršnjačkog nasilja važno je jačati socijalne i emocionalne vještine učenika i učenica kako bi se vršnjačko nasilje preveniralo.

U razrednoj nastavi kroz razne aktivnosti unutar škole učenici uče aktivno slušati, posvećivati pažnju, pratiti neverbalnu komunikaciju djeteta prema drugom djetetu, pružati razumijevanje, razvijati empatiju i razumijevati emocije

Također, kako bi se nasilje moglo prevenirati potrebno je djelovati na više razina, i to na individualnoj razini, u porodičnom okruženju te školskom i vršnjačkom okruženju što se vrši uključivanjem učenika i učenica, njihovih roditelja te stručnih suradnika u učeničkim domovima u aktivnosti.

Povezane objave

Back to top button