Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH traži raspisivanje javnih konkursa na neodređeno vrijeme u KS

education, elementary school, learning and people concept - group of school kids with teacher sitting in classroom and raising hands

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo uputio je zahtjev ministrici za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naidi Hota-Muminović, i kantonalnom premijeru Nihadu Uku, a u vezi saglasnosti za raspisivanje javnih konkursa na neodređeno vrijeme u osnovnim školama kao javnim ustanovama i u JU “Djeca Sarajeva” Sarajevo. 

Kako su istakli, smatraju da je jedan od najvećih problema u obrazovanju nedostatak i stalna promjena radnika u vrtićima i osnovnim školama, posebno onih radnika čiji je osnovni posao neposredni odgojno-obrazovni rad s djecom i učenicima.

Iz Sindikata su naveli da se, za razliku od prijema radnika u ostalim sektorima, a naročito u organima i institucijama Kantona u kojima se radnici permanentno primaju na neodređeno vrijeme, u obrazovanju javni konkursi na neodređeno vrijeme nažalost odobravaju samo u godinama kada se vode političke kampanje.

“Dugogodišnji loš odnos prema radnicima u vrtićima i osnovnim školama ima za posljedicu konstantno mijenjanje radnika na upražnjenim radnim mjestima, a što direktno negativno utiče na djecu i učenike, ali i na radnike jer ne mogu da riješe svoje drugo najvažnije egzistencijalno pitanje u životu – pitanje zaposlenja. Jedan od glavnih razloga, pored niskih plata i loših uvjeta rada, zbog kojih mladi ljudi ne žele da budu prosvjetni radnici, jeste pitanje zapošljavanja na neodređeno vrijeme”, naglasili su.

Traže da Vlada Kantona Sarajevo prekine, kako su naveli, lošu praksu i da odmah počne s permanentnim davanjem saglasnosti za raspisivanje javnih konkursa na neodređeno vrijeme u osnovnim školama kao javnim ustanovama i u JU “Djeca Sarajeva” Sarajevo.

Izvor: BHRT

Prethodni članakBanjalučka policija na nogama: Osuđenik pobjegao iz prostorija suda
Naredni članakProsječna cijena benzina u Federaciji 2,62, a dizela 2,80 KM/l