BIH

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS nastavlja pripreme za trodnevni štrajk upozorenja

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Sarajevo objavio je da se pripreme za štrajk upozorenja, koji će biti održavan tri dana uzastopno u trajanju po dva sata, nastavljaju prema odlukama organa Sindikata i uputstvima koje su prethodno dobili sindikalni povjerenici.

Iz Sindikata su podsjetili da će štrajk biti održavan od 29. do 31. januara 2024. u vremenu od 7.30 do 9.30 sati, te izrazili nadu da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni do 29. jenuara ili do okončanja štrajka upozorenja, 31. januara kako Sindikat ne bi imao razloga za provođenje sindikalnih mjera i aktivnosti kao što su protesti i generalni štrajk.

Zahtjevi Sindikata su strogo poštivanje zakona i Kolektivnog ugovora, zatim da Ministarstvo za odgoj i obrazovanje odmah prestane ugrožavati stečena prava radnika, te povećanje koeficijenata svih radnika za najmanje 10 posto.

Također traže pokretanje procedure pregovora za zaključivanje novog Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo i potpisivanje istog najkasnije do 30. aprila 2024. pri čemu se sva stečena prava radnika ne smiju umanjivati a sve odredbe Kolektivnog ugovora (plate, naknade plata i naknade koje nemaju karakter ličnih primanja) ne mogu biti ugovorene da budu manje od utvrđenih za radnike u organima uprave, Institutu za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, ustanovama socijalne zaštite, policiji, srednjem i visokom obrazovanju i ustanovama kulture.

 

Sindikat insistira da se plate radnika u djelatnostima predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo odmah izjednače sa platama radnika u JU Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja, da najniža plata bude uvećana za 10 posto od 1. januara 2024., da se odmah ugovori povećanje plata nenastavnog osoblja na osnovu ocjene o radu kao što je to ugovoreno za radnike u organima uprave, te da se odmah prestane sa administrativnim reformama koje bespotrebno opterećuju rad vrtića, škola i radnika, a posebno onih koji su u neposrednom odgojno-obrazovnom radu sa djecom/učenicima.

Nadalje, traže da se uradi novi prijedlog teksta Pedagoških standarda i normativa za osnovni odgoj i obrazovanje uz učešće predstavnika Sindikata u radnoj grupi te da Vlada iste ne donese bez saglasnosti Sindikata, da se isplati pomoć po uredbi Vlade FBiH, da se prosvjetnim radnicima dodijeli status službenog lica, beneficirani radni staž i penzionisanje pod povoljnijim uslovima, te promjenu zastarjelih i obimnih nastavnih planova i programa što podrazumijeva reduciranje nastavnih sadržaja, smanjenje broja obaveznih nastavnih predmeta i obaveznih nastavnih časova,

Zahvalili su roditeljima učenika koji pružaju podršku radnicima u predškolskim ustanovama i osnovnim školama u borbi za vlastiti dignitet, poboljšanje ekonomsko-socijalnog statusa i izjednačavanje prava s drugim budžetskim korisnicima, kao i brojnim sindikatima iz zemlje i regije koji su uputili pisma podrške.

Povezane objave

Back to top button