BIHILIJAŠVIJESTI

Sjećanje na maestra bosanske sevdalinke Omera Pobrića – ostavio je ogromno kulturno blago po kojem ćemo ga zauvijek pamtiti

Prošlo je osam godina, od kada nas je napustio poznati muzički kompozitor, harmonikaš i bh. dragulj sevdaha Omer Pobrić (65). Preminuo je na današnji dan (20.01.2010. godine)  u svom automobilu  vozeći se dijelom autoputa od Vogošćanske petlje prema Ilijašu.

Omer Pobrić rođen je u Tešnju 8. avgusta 1945. Osnivač je Instituta sevdaha koji se nalazi u Mulićima, općina Visoko. Osnovnu školu je završio i djetinjstvo proveo u rodnom Tešnju. Srednju školu završio je na Ilidži. U Sarajevu je apsolvirao na Prirodno-matematičkom fakultetu, odsjek biologija – hemija. Ljubav prema muzici naslijedio je od majke Zlate i brata Rušte.

Na pitanje kada je počeo svirati, uvijek je odgovarao sa “Ne znam, ja sam zajedno s harmonikom rastao u majčinom krilu.” Pobrić je umjetnik koji je dobio tri nagrade za životno djelo i povelju grada Visokog. U svojim knjigama zabilježio je skoro 1.000 sevdalinki.

Odlaskom Omera Pobrića najviše je izgubila sevdalinka. Iza njega ostaje veliko djelo. Sarađivao je i kao autor i kao aranžer s mnogim bh. autorima i izvođačima u narodnom duhu.  Omer Pobrić je ostavio neizbrisiv trag ljubavi i poštovanja i posvećenosti svojoj zemlji.

Također, bio je član OU „Bedem“, te davao nesebičnu podršku mladim ljudima okupljenim u ovo Udruženje, a svi borci Armije Bosne i Hercegovine se rado prisjećaju moralne podrške koju im je zvukovima svoje harmonike pružao u najtežim danima za Bosnu i Hercegovinu.

Pobrićeva smrt je nastupila usljed infarkta. Bh. dragulj sevdaha, ostavio je ogromno kulturno blago po kojem ćemo ga zauvijek pamtiti.  Pobriću je pozlilo tokom vožnje dok se kretao mostom, gdje je ipak uspio zaustaviti automobil uz bankinu. Nekoliko vozača se zaustavilo i pokušalo mu je pružiti pomoć, ali je već bilo prekasno.

Povezane objave

Back to top button