U Sarajevu je danas obilježena godišnjica masakra u Tahtali sokaku na Bjelavama, u kojem je na današnji dan, poginulo šestero građana Sarajeva, od kojih troje djece.

Na ovom mjestu 10. oktobra ratne 1992. godine od granate ispaljene sa agresorskih položaja oko opkoljenog Sarajeva poginulo je šest građana Sarajeva, od kojih troje djece, a tri osobe su ranjene. Tog dana u igri su ubijena djeca: Belma Ahmetović (5), Anela Isanović (4) i Dževad Dautbašić (9), te još troje odraslih članova jedne porodice: Franjica Bartolec, njena kćerka Azra i zet Miroslav Vapetić.

Godišnjica je obilježena u organizaciji Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, a prisustvovali su članovi porodica nastradalih, prijatelji, komšije, učenici osnovnih škola “Musa Ćazim Ćatić”, “Silvije Strahimir Kranjčević” i Srednje zubotehničke škole, kao i predstavnici Općine Centar i Mjesne zajednice “Mejtaš-Bjelave”. Oni su polaganjem cvijeća ispred spomen-ploče, te učenjem Fatihe i minutom šutnje izrazili dužnu počast nevino ubijenim žrtvama proteklog rata u ulici Tahtali sokak kod broja 10 (nekadašnja Ulica Jelene Vitas).

U svom obraćanju prisutnima predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Fikret Grabovica je kazao da je ovo jedan od najtežih zločina počinjenih tokom opsade Sarajeva.

– Svake godine na ovaj način njegujemo kulturu sjećanja koja je jako važna posebno za mlade koji će nas nasljediti. Posebno želim kazati djeci da tokom protekle agresija na našu državu i opsadu ovog grada zahvaljujući hrabrosti i žrtvi pripadnika Armije RBiH, MUP-a RBiH i građana ovog grada mi smo dočekali slobodu u kojoj se prisjećamo naših nevino ubijenih. Vi djeco ste budućnost ovog grada i BiH i samo želim da vam poručim – najbolji način da cijenite svoju slobodu jeste da imate dobro obrazovanje i znanje koje će vam pomoći da lakše prebrodite životna iskušenja – kazao je Grabovica, saopćila je Općina Centar.

U ime Općine Centar cvijeće je položila Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti.

Faktor.ba

Share.

Comments are closed.