SVIJETVIJESTI

Sjedinjene Države obilježavaju 22. godišnjicu terorističkih napada

Amerikanci se osvrću na užas i naslijeđe 11. septembra, okupljajući se u ponedjeljak na spomen obilježjima, u vatrogasnim domovima, gradskim vijećnicama i drugdje kako bi obilježili 22. godišnjicu najsmrtonosnijeg terorističkog napada na američkom tlu.

Komemoracije se protežu od mjesta napada – na Svjetski trgovinski centar u New Yorku, Pentagon i Shanksville u Pensilvaniji – do Aljaske i šire. Predsjednik Joe Biden trebao bi prisustvovati ceremoniji u vojnoj bazi u Anchorageu.

Njegova posjeta, na putu za Washington, s putovanja u Indiju i Vijetnam, podsjetnik je da se utjecaj 11. septembra osjetio u svakom kutku zemlje, koliko god udaljen. Napadi otetim avionima odnijeli su skoro 3.000 života i preoblikovali su američku vanjsku politiku i unutrašnje strahove.

– Tog dana bili smo jedna država, jedan narod, jedan, baš kako i treba da bude. To je bio osjećaj – da su se svi okupili i učinili što smo mogli, gdje smo bili, da pokušamo pomoći – kazao je Eddie Ferguson, šef vatrogasne brigade u okrugu Goochland u Virdžiniji.

To je više od 160 kilometara od Pentagona i više od tri puta od Njew Yorka. Osjećaj povezanosti sadržan je, međutim, u lokalnom spomeniku koji uključuje čelik iz uništenih tornjeva blizanaca Svjetskog trgovinskog centra.

U pretežno ruralnom okrugu od 25.000 ljudi održava se, ne samo jedna, nego dvije godišnjice komemoracije – jutarnja služba usmjerena na one koji su pružili prvu pomoć i večernja ceremonija odavanja počasti svim žrtvama.

Druge zajednice širom zemlje odaju počast minutima šutnje, zvonjavom zvona, paljenjem svijeća i drugim aktivnostima. U Columbusu, u saveznoj državi Indijana, 911 dispečera je emitovalo poruku sjećanja policiji, vatrogascima i radio stanicama hitne pomoći u cijelom gradu od 50.000 ljudi, gdje se održava i javna komemorativna ceremonija.

Izviđači i skauti podižu i spuštaju zastavu na komemoraciji u Fentonu u saveznoj državi Misuri, gdje “Memorijal heroja” uključuje komad čelika Svjetskog trgovinskog centra i ploču u čast žrtve 11. septembra Jessici Leigh Sachs. Neki od njenih rođaka žive u predgrađu St. Louisa od 4.000 stanovnika.

“Mi smo samo mala zajednica, ali za nas je bitno da nastavimo da pamtimo ta dešavanja. Ne samo 11. septembra, nego sve događaje koji nas čine slobodnim”, kazao je gradonačelnik Joe Maurath.

Okrug Monmouth u New Jerseyu, koji je bio dom nekih žrtava 11. septembra, ove godine je proglasio 11. septembar neradnim danom za zaposlenike okruga kako bi mogli prisustvovati komemoracijama.

Kao još jedan način obilježavanja godišnjice, brojni Amerikanci rade volonterski na onome što je Kongres odredio i za Dan patriota i za Nacionalni dan službe i sjećanja.

Na nultoj tački, potpredsjednica Kamala Harris treba se pridružiti ceremoniji na Nacionalnom memorijalnom i muzejskom trgu 11. septembra. Na događaju neće biti komentara političkih ličnosti, nego će se sa govornica odati počast žrtavama jednosatnim čitanjem imena poginulih.

Biden, demokrata, bit će prvi predsjednik koji će obilježiti 11. septembar na Aljasci, ili bilo gdje na zapadu SAD-a. On i njegovi prethodnici su obilazili na jedno ili drugo mjesto napada tokom godina, iako su republikanac George W. Bush i demokrat Barack Obama povremeno obilježavali godišnjicu na travnjaku Bijele kuće. Obama je nakon jedne od tih svečanosti odao priznanje vojsci posjetom Fort Meadeu u Marrylandu.

Prva dama Jill Biden trebala bi da položi vijenac na spomenik 11. septembra u Pentagonu.

U Pensilvaniji, gdje se jedan od otetih aviona srušio nakon što su putnici pokušali upasti u pilotsku kabinu, zakazano je sjećanje i polaganje vijenaca u Nacionalnom memorijalu u Stoystownu kojim upravlja Služba nacionalnih parkova. Očekuje se da će ceremoniji prisustvovati suprug Harris Doug Emhoff.

Memorijalna lokacija će ponuditi novi edukativni video, virtualni obilazak i druge materijale koje će nastavnici koristiti u učionicama. Prosvjetni radnici s ukupno više od 10.000 učenika prijavili su se za pristup besplatnom programu “Nacionalni dan učenja”, koji će biti dostupan do jeseni, kažu organizatori.

“Moramo prenijeti znanje narednoj generaciji”, kazala je glasnogovornica memorijala Katherine Hostetler, prenosi AP.

(N1)

 

 

Povezane objave

Back to top button