Skupština Kantona Sarajevo: Konstituirani klubovi naroda i Klub Ostalih

U nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine Kantona Sarajevo danas su konstituirani klubovi naroda – Bošnjaka koji ima 21 člana, Srba pet, Hrvata četiri i Ostalih koji ima pet članova. 

Za predsjednika Kluba Bošnjaka izabran je Elvedin Okerić, a zamjenik je Adi Kalem.

Predsjednik Kluba Srba je Igor Stojanović, a zamjenica je Miomirka Melak.

U prošlom sazivu Klub je imao dva člana, te je u tom smislu Stojanović izrazio zadovoljstvo i kazao da Sarajevo ima imidž multietničkog grada, te je potrebno da svi budu ravnopravno zastupljeni, ‘na nekom prijeratnom nivou što će doprinijeti boljem razumijevanju i napretku’.

Klub Hrvata u Skupštini Kantona Sarajevo čine četiri člana. Za predsjednika je izabran Davor Čičić, a zamjenica je Marijela Hašimbegović.

Čičić obnaša i funkciju ministra finansija KS, dok se ne izabere nova vlada, a nakon izbora će odlučiti u kojem će smjeru djelovati.

Kazao je da radi na nacrtu budžeta za 2023. godinu, ali da će čekati novu vladu koja bi usvojila budžet.

Po njegovim riječima, dat će šansu novim ministrima da svoje programske ciljeve ugrade u nacrt budžeta. Najvjerovatnije je da će ići u privremeno finansiranje KS do izbora nove vlade.

Klub iz reda Ostalih broji pet članova, a za predsjednika je izabran Nihad Uk.

Uk je kazao da je formiranje Vlade Kantona Sarajevo neizvjesno, jer zavisi od dogovora na državnom i federalnom nivou, na kojima pojedine stranke koaliraju.

Okerić, Stojanović, Čičić i Uk su na konferenciji za medije kazali da će nastaviti raditi otvoreno, te polagati račune građanima.

Istakli su da sve što nisu uspjeli tokom prethodnog mandata, realizirat će u narednom, a to je oblast sigurnosti, zdravstva, ekonomije, jačanje porodice, pronatalitetne politike, bolji odnos prema majkama porodiljama, porodicama sa troje i više djece.

Izbor delegata za Dom naroda Federalnog parlamenta 29. ili 30. novembra

Nakon konstituiranja klubova naroda i Ostalih, stranke će u određenom roku dostaviti liste kandidata za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Potom će kandidatske liste biti dostavljene CIK-u BIH na ovjeru, a kada CIK potvrdi bit će zakazana sjednica, odnosno, nastavak sjednice Skupštine KS na kojoj će biti izabrani delegati.

Kako je najavljeno, sjednica bi trebala biti održana sljedeće sedmice, 29. ili 30. novembra.

Iz Kantona Sarajevo bira se 12 delegata, pet Srba, četiri Bošnjaka, dvoje iz reda Ostalih i jedan Hrvat.

Konstituiranje rukovodstva Skupštine KS može se očekivati nakon izbora delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH, do 15. decembra.

Skupštinu Kantona Sarajevo čini 35 zastupnika, po sedam zastupnika imaju SDA i Narod i pravda, SDP BiH ima šest, Naša stranka i Stranka za BiH po pet, Demokratska fronta/Građanski savez (DF/GS) ima četiri, a Za nove generacije ima jednog zastupnika.

Izvor: Fena

Prethodni članakBIH oživljava svoj Dubrovnik, projekat ujedinio državu i ljude
Naredni članakPredstavnici ŽOK Ilijaš Mirsad Kadrić i Zerina Šaljić: Rad, tok sezone, planovi i ambicije