ILIJAŠ

Smeće nije otpad, sortirajmo ga!: U OŠ “Hašim Spahić“ postavljen prvi pametni reciklomat

U prostorijama OŠ „Hašim Spahić“ postavljen je prvi pametni reciklomat. Ovim povodom, danas su direktor OŠ“Hašim Spahić“ Nihad Salkić, pomoćnik načelnika u službi za saobraćaj, stambeno – komunalne poslove i građenje Aziz Fazlić, Alan Šerak, rukovodilac radne jedinice JKP „Rad“ Ilijaš, govorili nešto više o samom projektu. Cilj projekta jeste podizanje svijesti kod učenika o ekologiji i zaštiti životne sredine.

Direktor OŠ“Hašim Spahić“ Nihad Salkić zahvalio se preduzeću JKP „Rad“ što su izabrali školu „Hašim Spahić“ da postave reciklomat.

„Među svim škola u KS Sarajevo mi smo među četiri škole gdje je postavljen reciklomat. Zahvaljuljem se rukovodiocu Alanu Šeraku što je dao svoj doprinos da se ovakav jedan uređaj postavi u našu školu. Zahvaljuljem se i općinskom načelniku Akifu Fazliću što daje svoj doprinos u odgojno-obrazovnom procesu u našoj školi. Djeca su oduševljena što imamo ovakav jedan uređaj i ono što nas posebno raduje što ćemo moći i kroz ovaj reciklomat, da djeca vide da mogu zaštititi životnu sredinu ne odlažući otpad u našu okolinu već se može ta korištena plastika ponovno koristiti u iste ili slične svrhe. Kroz zabavu djeca nauče kako i na koji način mogu odlagati otpad. Djeca ubacivanjem plastične boce dobiju jednu olovku, kada je istroše na vrhu ima sjeme koje mogu posijati“ kazao je Salkić.

Alan Šerak, rukovodilac radne jedinice JKP „Rad“ Ilijaš ističe da je do ideje došlo sporazumno za firmom EKO Grad, gdje je  KJKP“Rad“ implementirala projekat na području KS Sarajevo gdje je došlo do distribuciju pet reciklomata, među kojima je i OŠ”Hašim Spahić”.

„Uspjeli smo se izboriti da jedan reciklomat dođe i kod nas u Ilijaš, u OŠ“Hašim Spahić“ i moram napomenuti da se radi o prvom projektu ukoliko se pokaže kao efikasan, ideje je da kasnije sve škole na području općine Ilijaš budu obuhvaćene ovim projektom“ rekao je Šerak.

Pomoćnik načelnika u službi za saobraćaj, stambeno – komunalne poslove i građenje Aziz Fazlić istakao je da Općina Ilijaš u saradnji sa KJKP“Rad“ kroz radnu jedinicu u Ilijašu sarađuje aktivno na stvaranju uslova na razvrstavanju otpada.

„Mi smo još ranije krenuli sa razvrstavanjem, gdje smo po mjesnim zajednicama postavljali kante, kako bi se olakšalo, a samim tim i dovelo u red odlaganje otpada. Ovo je odlična ideja što je u Gradu Ilijaš u  OŠ“Hašim Spahić“ postavljen reciklomat, nastojaćemo da se ova ideja širi u drugim škola na području općine Ilijaš“ poručio je Fazlić.

Djeca su u znak zahvalnosti otpjevala pjesmu o reciklaži gdje su poručili „Recikliraj, hajde pametan budi!“

Povezane objave

Back to top button