Snijeg zabijelio Ilijaš: Zimske službe na terenu

Snijeg je jutros prekrio puteve u većem dijelu Bosne zbog čega se saobraćaj odvija otežano. Ekipe su još od ranih jutarnjih sati na terenu i rade na čišćenju ulica na području općine Ilijaš.

-Firma „Halilović“ zadužena je za čišćenje lokalnih puteva, ukupno 326 kilometara, tzv. LOT 1 i LOT 3 , LOT 2 planinski dio  145 kilometara. Osim toga, ekipe su na terenu kada se ukaže potreba , kao i po  posebnom nalogu. Tri ekipe na terenu u gradskom i prigradskom području , te dvije ekipe na planinskom području. Očišćeno je po prioritetima, saobraćajnice prvog  i drugog prioriteta, na planiniskom dijelu također su putevi prohodni i sve je uredno.  Problem je što ljudi ne poznaju  šta znače ti prioriteti, od prvog do četvrtog tako da je potrebno da imaju razumijevanja, kazao je Adis Bešlija iz Firme „Halilović“ Ilijaš.

Firma Citar produkt zadužena je za zimsko održavanje cesta od kantonalnog interesa.

Kako nam je kazao Emir Alić iz Citar produkta tri mašine su na terenu, snijeg se čisti, djeluju gdje je neophodno, prohodnost je na zadovoljavajućem nivou iako ima snijega na kolovozu jer stalno pada.

Sarajevo-putevi zaduženi su za čišćenje i prohodnost magistralnih puteva.

Na neočišćene ceste žale se naši slušatelji sa područja Malinovce i kažu da se tu nikako ne vrši čišćenje ceste, nego su prisiljeni da se sami snalaze.

Danas se u našoj zemlji očekuje oblačno vrijeme sa susnježicom i snijegom u Bosni, a ponegdje i s kišom koja se može i lediti u dodiru sa tlom te kišom u Hercegovini. Intenzivnije padavine očekuju se u zapadnim, jugozapadnim i sjevernim područjima Bosne. Očekivana visina novog snježnog pokrivača od 2 do 10, na sjeverozapadu Bosne od 10 do 20 centimetara. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura od -5 do 0, na jugu od 1 do 5, na planinama do -9, a najviša dnevna od -2 do 3, na jugu od 4 do 9 stepeni.

Prethodni članakJKP Vodostan: Zaštite vodomjere od smrzavanja
Naredni članakŠesta akcija darivanja krvi u Ilijašu