Spektakularnim koncertom na Gradskom stadionu Hor „Preporod“ Ilijaš obilježio 20 godina rada

Povodom velikog jubileja 20. godišnjice svog postojanja i uspješnog rada Hor „Preporod“ Ilijaš poklonio je gradu tradicionalni koncert “Veče najljepših ilahija” a i Gradski stadion Ilijaš bio je ispunjen do posljednjeg mjesta. Mnogi su morali ostati stajati što im nije smetalo da duže od dva sata uživaju i nahrane duše najodabranijim melodijama. Procjenjuje se da je koncertu prisustvovalo više od 2000 građana. Suorganizator koncerta i ove godine je JU KSC i Radio Ilijaš.

Na koncertu su nastupili: Armin Muzaferija, hfz. Aziz Alili i hor “Preporod” Ilijaš. Gosti su bili : Šaha Isaković, Faris Berbić, hfz. Madžid Aganhodžić, a gosti iznenađenja bili su Eldin Huseinbegović i Hor El Fatih.

Ašere je na početku programa proučio Madžid Aganhodžić.

Osim tradicije nastupa u svom gradu,, članovi hora „Preporod“ učestvovali su i na koncertima „Pod zastavom Muhammeda“, „Selam ya Resulallah“, “Moj ummete”, “Bajram dođe, mirišu avlije”, kao i brojnim programima u dijaspori i domovini.

Predsjednik BZK Preporod Ilijaš Adis Duraković kaže da su večeras emocije proradile, posebno zbog velike podrške ljudi, kao i prijatelja koji su 20 i više godina uz Hor, poput hafiza Aziza Alilija i Armina Muzaferije.

-Ovo je naš 18. koncert koji organizajemo, a prvi put na ovom mjestu, na novom Gradskom stadionu, pa su nam emocije proradile, ali  naš cilj da ovo mjesto bude ispunjeno do posljednjeg mjesta je ostvaren. Tu su i naši gosti Aziz Alili, Armin Muzaferija, Eldin Huseinbegović, Šaha Isaković koja je s nama snimila jednu numeru na posljednjem albumu i veoma smo sretni da sa njima obilježavamo 20 godina našeg rada. Ovo je najveći projekat BZK Preporod Ilijaš, odlično je i što nas je vrijeme poslužilo i nadamo se da ćemo iz godine u godinu biti sve bolji, kazao je Duraković.

Direktor JU KSC i Radio Ilijaš Nermin Hodžić kazao je da predstavlja veliko zadovoljstvo biti domaćin ovog izuzetnog događaja na Gradskom stadionu Ilijaš, koji je nedavno u novom ruhu počeo sa radom.

-Hor ove godine slavi 20 godina svog postojanja i mi smo stali uz njih kao suorganizatori uz podršku pokrovitelja Općine Ilijaš i ovo je, nadam se,  samo jedan od kulturnih i sportskih događaja i manifestacija kojima ćemo počastiti naše, ali i građane susjednih općina u narednom periodu. Ovo je svojevrsno otvaranje stadiona prema kulturi i vjerujem da će ovo biti noć za pamćenje zahvaljujući Horu Preporod i ostalim izvođačima, rekao je Hodžić.

Hafiz Aziz Alili pamti i same početke Hora Preporod kada su njegovi članovi nastupali sa Horom El Fatih i bili tek dječaci.

Ovo je zaista lijepa večer u skladu sa nazivom koncerta. Moja saradnja sa Horom Preporodom  traje jako dugo, duže od 20 godina. Radi se o dobrim momcima, poslije Gazijinog hora i Rešidul-huda i oni spadaju među najbolje izvođače. Raduju nas i pune tribine što u današnje vrijeme nije lahko postići. Znamo da i majke Srebrenice iz Ilijaša i Vogošće prate naš rad, pa i njima posvećujemo večerašnji koncert i zaista me raduje da sam ovdje, naglasio je hafiz Alili.  

Armin Muzaferija kaže da je Hor Preporod Ilijaš jedan od njegovih najdužih i najboljih prijatelja i saradnika.

Od samih početaka smo zajedno, na mnogim koncertima bili smo jedni drugima gosti. Drago mi je da su jedan ozbiljan hor, koji tako dugo traje, predstavljaju našu zemlju na najljepši mogući način širom svijeta i svakako da zaslužuju da organizuju koncert na stadionu. Čast mi je da su me uz hafiza Alilija, Eldina Huseinbegovića uvrstili u svoje najbliže saradnike i nadam se da će biti još našeg zajedničkog rada i lijepih trenutaka u godinama pred nama, kazao je Muzaferija.

Voditeljica je bila Dalila Omerović, a narator Tarik Omerhodžić. Generalni pokrovitelj: Općina Ilijaš, Ministarstvo kulture i sporta KS i Federalno ministarstvo kulture i sporta. Sponzori: BH Pošta, BH Telecom, Liščevica promet, Niskogradnja Durmić, autoservis Pašagić i Restoran Lejla. Medijski i tehnički pokrovitelji: KSC i Radio Ilijaš, portal Ilijas.info, portal Ilijas.net, portal Breza.info, digitalna agencija “Media Control” Ilijaš, Agencija Applause i BIR TV.

Program je završen zajedničkim nastupom svih izvođača i numerom „Šehidski rastanak“, a potom i dovom.

Koncert je i ove godine humanitarnog karaktera. Prihod koji se skupi na koncertu u donatorskim kutijama, bit će usmjeren za pomoć porodici Šabić iz Ilijaša, a skupljeno je 4500 KM.

 

Prethodni članakProf. dr. Sanjin Kodrić: Svjetski dan pismenosti prilika da osvijestimo nužnost znanja u cjelokupnom životu
Naredni članakMuftija Grabus u Ilijašu: Mekteb je najvažniji neformalni obrazovni proces