SPUS traži smanjenje školarine za 30 posto svim studentima

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) traži da se za 30 posto smanji školarina svim studentima za akademsku 2020/2021. godinu zbog teške ekonomske situacije izazvane pandemijom koronavirusa.

Od predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elvedina Okerića su već zatražili da Skupština donese zaključak kojim će se od kantonalne vlade tražiti da donese akt o smanjenju školarine.Napomenuli su da su to već ranije tražili u nekoliko navrata, ali da nadležni nisu imali sluha.

“SPUS je u prethodnom periodu podnosio kako formalne tako i neformalne zahtjeve za smanjenjem visine školarine svih studenata na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA), međutim za iste nije pokazano dovoljno sluha. Posljednji formalni zahtjev broj 25/20-21 je upućen 22. februara 2021. Vladi Kantona Sarajevo te premijeru gospodinu Edinu Forti”, naveli su u inicijativi.

Istakli su da su dobili odgovor od kantonalne ministrice visokog obrazovanja i nauke Melike Husić-Mehmedović broj 27-05-11-5175 dana 5. marta 2021. godine u kojem je navedeno da je Vlada KS pokrenula aktivnosti kojima bi se studentima s ostvarenim prosjekom osam i više od toga oslobodio dio plaćanja školarine, što je njima sporno s obzirom na to da su zahtjevi bili, kako su istakli, oslobađanje plaćanja, odnosno refundiranje novca svim studentima s tim statusom koji su uplatili školarine.

“U tom odgovoru ni po jednom osnovu nismo dobili adekvatno obrazloženje povodom našeg zahtjeva, s obzirom da smo zahtjevali da se svim studentima UNSA umanji visina školarine za barem 30 posto”, dodali su.

Poručili su Okeriću da vjeruju da je svjestan važnosti zadržavanja studenata na UNSA, te njihovog ostanka u Bosni i Hercegovini. Razočarani su dosadašnjim odnosom kantonalne vlasti.

“Nažalost, ovakvo odbijanje naših zahtjeva na koje čak nismo dobili ni adekvatan odgovor nego politikanstko dezavuisanje, ne vodi ka tom cilju. Ponovo moramo istaknuti da su veliki finansijsku krizu uzrokovanu pandemijom snosili studenti i njihove porodice, te zbog toga je ugrožena mogućnost plaćanja školarina. Naravno, zaključak te nemogućnosti plaćanja školarina podrazumijeva primoravanje studenata da pauziraju ili prekinu svoje školovanje”, upozorili su iz SPUS-a.

Nadaju se da će shvatiti ovaj zahtjev kao, kako su istakli, bolik pomoći budućim akademskim građanima, te pomoći im u ostvarenju mogućnosti nesmetanog školovanja.

U SPUS-u su pozivali Okerića kao predsjedavajućeg Skupštine KS da inicira donošenje zaključka Skupštine kojim se nalaže vladi donošenje akta kojim se umanjuje visina školarine u visini od 30 posto na prvoj narednoj sjednici Skupštine.

Prethodni članakMasovna vakcinacija građana Kantona Sarajevo u Zetri, 30 vakcinalnih punktova
Naredni članakEvropska unija daje 13,7 miliona eura Bosni i Hercegovini za nabavku vakcina