BIHILIJAŠVIJESTI

Sretan 1. maj – Međunarodni praznik rada

Danas se u cijelom svijetu obilježava 1. maj, Međunarodni dan rada. U velikom broju država radnici će na ulicama, velikim protestima upozoriti na ono čime nisu zadovoljni, šta bi trebalo mijenjati. Ne i u BiH.

Danas u Bosni i Hercegovini nisu najavljene manifestacije povodom radničkog praznika. Sindikati u oba bh. entiteta nisu smatrali za shodno iskoristiti praznik rada da ponove glasnije probleme sa kojima se suočavaju.

Pitanje je da li bi sindikati danas uopće mogli organizirati bilo kakav brojno respektabilan protest. Jer, sve je veći broj radnika koji ne vjeruju da se sindikati na pravi način bore za njih.

Entitetski sindikati bez aktivnosti za 1. maj

Kada je prije nekoliko godina Savez samostalnih sindikata BiH organizirao prvomajske proteste, odazvalo se nekih 70 ljudi, a i pola od tog broja su bili oni koji su izašli iz kancelarija zgrade Saveza.

Ove godine bi broj onih koji su došli na proteste vjerovatno bio i manji, pa povodom 1. maja nije organizirano ništa.

Iz Saveza sindikata Republike Srpske rečeno je da ove godine neće biti organizirani protesti povodom Međunarodnog praznika rada, kako bi bila data “šansa pregovorima i općem kolektivnom ugovoru”.

Zašto se obilježava 1. maj?

Praznik rada obilježava se 1. maja u spomen na čikaško krvoproliće, na 1. kongres Druge internacionale 1886. godine kada su radničke demonstracije ugušene u krvi.

Naime, 1. maja 1886. godine u Čikagu je protestiralo oko 40.000 radnika koji su isticali zahtjeve simbolizirane u 3 osmice – 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog uzdizanja. Policija je intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika. Mnogo je demonstranata uhapšeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.

Već od sljedeće, 1890. godine taj datum postaje Međunarodni dan opće solidarnosti radništva.

Povezane objave

Back to top button