Stanko Ivanić dobitnik povelje za odbranu domovine

Svečanom akademijom u Domu oružanih snaga Bosne i Hercegovine sinoć je obilježen Dan veterana Kantona Sarajevo, a tom prilikom uručena je i povelja za odbranu domovine u periodu agresije na našu zemlju 1992-1995, našem sugrađaninu i borcu ARBiH Stanku Ivaniću.

„Na prijedlog JOB-a „Unije veterana“  Ilijaš, predložen sam za povelju za koju nisam ni ja znao do prije par dana unazad. Pored mene zahvalnicu je posthumno dobila i porodica mog saborca i prijatelja Nermina Hasečića  i koliko mi je drago zbog mene drago mi je isto toliko i zbog njegove porodice. Nagrade uvijek dođu spontano za trud i zalaganje…ja sam u ratu dao svoj doprinos koliko sam mogao kao pojedinac, a evo trudio sam se i poslije rata zajedno sa svojim kolegama da se izborim za boračku kategoriju onoliko koliko su to uslovi dozvoljavali. Borci prije svega nisu uvaženi i nemaju svoj dignitet”, naglasio je Ivanić.

Te dodao da osnovna prava boraca moraju biti ispoštovana

„Puno je udruženja, puno je nedefinisanih stvari po pitanju položaja pripadnika boračke populacije. Problem je u samom sistemu, u kojem vlada neravnomjernost u raspodjeli, uvedeno je mnoštvo nekih dopunskih prava a pri tom se nisu ispoštovala osnovna prava. Borci zaslužuju jednak sistem za sve kao vid barem male nagrade i priznanja za sve ono što su dali za ovu državu. Dug države prema kategorijama boračke populacije se mora ispraviti i dati im mjesto koje im stvarno pripada”.

Kada bi se vratio u period odbrane svoje domovine od agresora Stanko kaže ponovo bi uradio isto

„To je nedvojbeno pitanje. Pitanje odbrane svoje države, porodice, prijatelja. Nekako se moralo stati toj sili u kraj. Jako mi je drago i ponosan sam što sam bio pripadnik 126 brigade ARBiH koja nije počinila ni jedan jedini zločin. Bila je to borba za odbranu, golu egzistenciju i preživljavanje.

Mi imamo jednu državu živimo u njoj…i nema dileme da li se trebamo boriti za nju i u ratu i u miru.Danas moramo da bijemo neke druge bitke. Mislim da je došlo vrijeme na mlade naraštaje, da nastave tamo gdje smo mi stali i da se izbore za svjetlu budućnost u ovoj državi. Ne na način, da to bude borba za vlast i pozicije, nego za sistem koji će voditi ka njenom prosperitetu, za dobrobit svih ljudi u njoj“, zaključio je Ivanić

Prethodni članakPromocija knjige “Nastanak Republike Srpske” u ponedjeljak 20. novembara
Naredni članakOpćina Ilijaš aktivirala mobilnu aplikaciju eCitizen