VIJESTI

Stigli konačni rezultati izbora

Centralna  izborna komisija BiH danas je objavila konačne rezultate općih izbora koji su održani 12. oktobra. U pitanju su rezultati po političkim subjektima za sve nivoe vlasti, dok se očekuje da CIK rezultate za kandidate objavi i zakonskom roku. Prema već objavljenim rezultatima, Predsjedništvo BiH činiće: Bakir Izetbegović (SDA)  sa 247 235 glasova,  Dragan Čović (HDZ BiH) sa 128 053 glasa i Mladen Ivanić (Savez za promjene) sa 318 196 osvojenih glasova.

Zastupnički dom BiH će sačinjavati: SDA sa sedam direktnih i dva kompenzacijska mandata, DF četiri direktna i jedan kompenzacijski mandat, SBB dva direktna i jedan kompenzacijski, HDZ i stranke u koaliciji s njima četiri mandata. SDP će imati dva direktna i jedan kompenzacijski, HDZ 1990 jedan kompenzacijski, BPS jedan kompenzacijski i A-SDA jedan direktni mandat.  Kada su u pitanju zastupnici iz RS-a, SNSD ima pet direktnih i jedan kompenzacijski mandat, SDS četiri direktna i jedan kompenzacijski, PDP-NDP jedan kompenzacijski, DNS jedan kompenzacijski i SDA jedan kompenzacijski.

U Zastupničkom domu FBiH  SDA je osvojila 21 direktni i osam kompenzacijskih mandata, SBB 13 direktnih i tri kompenzacijska, DF 10 direktnih i četiri kompenzacijska, HDZ i stranke u koaliciji s njima 11 direktnih i dva kompenzacijska, SDP deset direktnih i jedan kompenzacijski, HDZ 1990 četiri direktna, zatim, BPS četiri kompenzacijska, SBiH tri kompenzacijska, A-SDA dva direktna, Naša stranka jedan direktni i Laburistička stranka jedan direktni.

Milorad Dodik ostaje predsjednik RS-a sa 302.573 glasova, a potpredsjednici Ramiz Salkić sa 24.950 glasova i Josip Jerković sa 6.562 glasova.

Narodna skupština RS izgledat će ovako: SNSD 24 direktna i pet kompenzacijskih, SDS 20 direktnih i četiri kompenzacijska, DNS šest direktnih i dva kompenzacijska, PDP šest direktnih i jedan kompenzacijski, Domovina tri direktna i dva kompenzacijska, NDP tri direktna i dva kompenzacijska i Socijalistička partija jedan direktni i četiri kompenzacijska.

Kada je u pitanju Kanton Sarajevo koji čini 35 zastupnika, i tu je SDA osvojila najviše mandata – 10, DF i SBB po sedam, SDP4, Naša stranka 3, a BOSS – Mirnes Ajanović i BPS – Sefer Halilović po dva mandata.

Zanimljivo je naglasiti i kako su Ilijašani glasali. Za Skupštinu KS najviše glasova dobila je SDA – 3698 glasova, druga je  SBB 1690, treći DF 1193, četvrti SDP 1138 a peti BPS – Sefer Halilović sa 526 glasova.

U utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva najviše glasova Ilijašani su dali Bakiru Izetbegoviću (SDA) – 3152, zatim Fahrudinu Radončiću (SBB) –  2361 glas, dok je na trećem mjestu Emir Suljagić (DF) sa 1629 glasova. Sefer Halilović (BPS) dobio je 930 glasova, Bakir Hadžiomerović (SDP) 554 a nezavisni kandidat Mustafa Cerić 541 glas.

Pojedinačni glasovi još nisu prebrojani, ali prema nezvaničnim rezultatima, Ilijaš će po prvi put imati dva predstavnika u Skupštini KS, a to su – Amar Dovadžija iz SDA i Bibija Kerla iz DF. U Zastupnički dom FBIH ušla je Belma Kamenjaš iz DF-a.

 

Povezane objave

Back to top button