Stonoteniseri Čustović i Kamenjaš: Najbolji start od našeg početka u Premijer ligi

Stonoteniski klub „Hašim Spahić“ odlično je počeo sezonu u Premijer ligi BiH. Već imaju četiri pobjede, što je nakon osam godina igranja u Premijer ligi najbolji start sezone.

Razgovarali smo sa Mirnesom Čustovićem koji obnaša funkciju trenera i igrača u STK“Hašim Spahić“ i najboljim igračem Hamzom Kamenjašem.

Mirnes Čustović, na početku razgovora osvrnuo se na dobar početak sezone, te govorio o novom igraču Raifu Fakiću.

„Prije početka sezone cilj nam je bio opstanak u ligi, međutim mi smo krenuli furiozno i ostvarili smo četiri pobjede iz isto toliko odigranih kola. Sada mogu reći da imamo bolju ekipu nego prethodne dvije sezone, uz dužno poštovanje prema igračima koji su igrali protekle dvije sezone. Mladi Fakić iz Sarajeva koje od ove sezone igra za STK “Hašim Spahić”, odlično se uklopio, fizički je jako spreman, mlad je i pun entuzijazma, i to automatski povlači da naš Hamza bolje igra i da ima sa kim igrati. Ja nisam sad toliko aktivan, ali iz neke vrste poštovanja prema mladim momcima i ja sam tu maksimalno uključen i skoncentrisan tokom mečeva tako da se sada rezultat vidi. Nas ovo neće ponijeti u nastavku sezone, jer smo mi i dalje svjesni da smo mi ekipa koja se treba boriti za opstanak, međutim ako nastavimo sa ovom igrom sve su mogućnosti otvorene. Nama je glavni cilj da ostanemo u Premijer ligi i da izborimo opstanak. Naravno da Hamza i Raif steknu određenu vrstu iskustva kroz igranje mečeva u Premijer ligi kako bi napredovali na individulnom planu. Raif je još uvijek u juniorskoj kategoriji do 18 godina i nadam se da ćemo nastaviti sa ovakvom igrom i da će Ilijaš dalje ostvarivati pobjede“ kazao je Čusotvić.

Hamza se zahvalio što uvijek ispratimo rezultate STK „Hašim Spahić“, te naglasio da je ovoj lijepo otvaranje sezone.

„Nešto više od osam godina smo u Premijer ligi i nikad nismo otvorili rezultat sa 4-0. Ne smijemo se sad previše zanijeti, jer smo pretprošle sezone kada smo imali skor 7-4 u drugom dijelu nešto slabije odigrali. Imamo puno bolju ekipu i ja se osjećam komotnije i rasterećeno i mogu reći da smo kompaktna ekipa za stolom. Djelujemo kao tim, dolaze nam ekipe koje su podjednako dobre kao i mi, loptica je okrugla i vidjet ćemo šta se se dešavati“ rekao je Kamenjaš.

Hamza Kamenjaš  stonim tenisom se bavi skoro 12 godina, iz godine u godinu niže uspjehe, tako je 2018. godine bio sportista godine Općine Ilijaš, a sada ističe da je fokusira na igranje u Premijer ligi.

„Premijer liga mi je trenutno najinteresantnija i najviše se dajem za to takmičenje. Neki dugoročan plan jeste da tražim ulazak u seniorsku reprezetaciju. Mislim da je to realno za jedno tri do četri godine ukoliko se uspijem organizovati što se tiče vremena. Također, moram dodati da smo mi jedna svijetla tačka, jedan gradić jer se poredimo sa gradovima poput Mostara, Banja Luke, Prijedora i uvijek smo davali više ili jednak broj reprezentativaca kao oni kazao je Kamenjaš.

Što se tiče ženske ekipe, tu su mlade djevojčice Melika, Ajlin i Nedžmina koje nastupaju u Premijer ligi.

„To su djevojčice koje još nemaju ni 15 godina.To je za njih lijepo iskustvo igranje Premijer lige, ne očekujemo nikakve rezultate jer one su premlade da bi očekivali previše. Super je ovo za njih iskustvo, dosta putuju i upoznaju nove prijatelje i stiču nova poznanstva“ spomenuo je Čustović.

Stoni tenis je sport u kojem se aktivira cijelo tijelo, ali jako značajan je rad nogu pa su i te mišićne skupine izloženije naporu. Osim toga, treneri stonog tenisa ističu da ovaj sport aktivira i tijelo i duh: budući da se radi o izrazito brzom sportu, um se mora fokusirati isključivo na igru što ovom sportu daje dodatnu težinu i posebnost.

Stoni tenis se smatra jednim od najmanje opasnih sportova jer postoji mala opasnost od ozljede, udarca ili pada.

Piše: Hata Mehmedović

 

Prethodni članakDanas je Svjetski dan hrane: Voda je život, voda je hrana
Naredni članakNova pobjeda za ŽOK Ilijaš