ILIJAŠVIJESTI

Subota je uvijek bila pazarni dan, posjeta pijaci u Ilijašu

Subota je tradicionalno pazarni dan u Ilijašu, najvažniji dan u sedmici za one koji žele nešto da prodaju i na taj način zarade.

Jutro na ilijaškoj pijaci i novoizgrađenoj Gradskoj tržnici može biti jako zanimljivo. Iako se mnoge stvari godinama mijenjaju, ovo je jedna od rijetkih tradicija kojoj ostaju odane mnoge generacije. Raspoloženi i pričljivi prodavači predstavljaju na stolovima svoje proizvode kao najveći marketinški znalci.

Voća i povrća ima na svakom ćošku, a trgovci na pijaci u Ilijašu kažu iako je velika konkurencija, prodaja je zadovoljavajuća. Na ilijaškoj pijaci mogu se naći gotovo svi domaći proizvodi od povrća i voća do mliječnih i pčelinjih proizvoda.

Prilikom naše posjete pijaci razgovarali smo i sa Hazimom Okanovićem vlasnikom firme „ALT-MED“ iz Visokog koji kaže da na pijaci u Ilijašu radi već punih osam godina i zadovoljan je prodajom svojih proizvoda. Kako je ispričao za Radio Ilijaš, potrebno je uložiti mnogo truda kako bi se dobili konačni proizvodi za prodaju.

„Naša firma se bavi sakupljanjem i preradom bilja i na taj način prodajemo biljne proizvode. Ovim poslom bavimo se već deset godina. Moja porodica, odnosno roditelji također bavili su se ovim poslom. Za ovaj posao potrebno je mnogo truda i rada da bi se dobili zadovoljavajući rezultati. Na našem stolu možete vidjeti razne proizvode, a posebno mogu izdvojiti razne čajeve, ali i ljekovita ulja, razne vrste sirupa za jačanje kašlja i jačanje imuniteta. U Ilijašu na pijaci sam već osam godina svake subote i zadovoljan sam prodajom“, kazao je Okanović.

Svoje poljoprivredne proizvode, uglavnom voće i povrće, na ilijaškoj pijaci danas je izložio i mladi Ismail Čelebić iz Moštra kod Visokog. Uprkos visokim dnevnim temperaturama on je bio na svom radnom mjestu i ističe kako se sa svojom prodicom bavi poljoprivredom već dugi niz godina.

„Proizvodnjom i uzgojem voća i povrća sa svojom porodicom bavim se već nekih desetak godina. Imamo bogatu ponudu svježeg voća i povrća, a cijene su veoma pristupačne. Prodaja ide relativno dobro“, istakao je Čelebić.

Ukoliko želite da kupite svježe i kvalitetno voće i povrće, zatim mliječne proizvode onda obavezno posjetite pijacu i Gradsku tržnicu Ilijaš. Prodavači su klasiranjem robe napravili i različite cijene te svako ipak može da kupi nešto za sebe.

Kako je izgledala jutros pijaca u Ilijašu i kakve su cijene pogledajte u našoj fotogaleriji na facebook stranici RADIO ILIJAŠ.

 

 

Povezane objave

Back to top button