Suđenje u slučaju “Čemerno”: Svjedok priznao da je sa tužiteljem razgovarao o slučaju prije suđenja

 Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje u slučaju “Čemerno”, u kojem je za ratne zločine optuženo 12 pripadnika TO BiH i policije iz Kaknja, Breze i Ilijaša.

U nastavku svog svjedočenja, svjedok Tužilaštva Radoje Lazendić je kazao da je njegov sin Ljubiša, koji je poginuo na Čemernu, bio rezervni oficir artiljerac i da je čak odlikovan medaljom za vojne zasluge, dok je na prošlosedmičnom ročištu Lazendić izjavio da je njegov sin na Čemerno otišao slučajno jer je prijatelj sa Veliborom Blagojevićem, tadašnjim komandirom artiljerije na Čemernu. Raniji svjedoci su tvrdili da je njegov sin Ljubiša bio Blagojevićev zamjenik.

Na upit predsjedavajućeg Sudskog vijeća Halila Lagumdžije a potom i advokata Senada Pizovića, Lazendić je potvrdio da se sat i po prije ročišta sastao sa tužiteljem Simovićem i da su „razgovarali o izjavama“, na šta je Predsjedavajući oštro upozorio tužiitelja. Simović se branio da ga je samo dovezao do sudnice jer ovaj nije znao put od hotela, u šta branitelji nisu povjerovali, te su neki od njih kasnije iznijeli sumnje da li je Simović to činio sa svjedocima koji su do sad svjedočili.

Drugi svjedok optužbe bio je Sreto Đurđić, brat poginulog Gojka, koji je rekao da je njegov brat kao komandir voda bio upućen na Čemerno sa još sedam vojnika na obezbjeđenje haubica. Potvrdio je i da je znao za haubice na Čemernu i da je čuo njihovo dejstvovanje ali da nije znao gdje su granate padale. On je posvjedočio da je u ugostiteljskom objektu u Okruglici zatekao devet leševa, među kojima i svog brata, koji je imao dvije prostrelne rane i ulubljenu glavu na jednoj strani, te da je jednom vojniku bila rasječena vilica, a da Sreten Janković uopće nije imao lica i da ga je poznao po odjeći. Dodao je da je Stanoje Mirković imao izgorjele noge i ruke.

Đurić je jedan od rijetkih svjedoka tužilaštva koji je potvrdio postojanje i djelovanje haubica sa Čemerna. Po riječima advokata Ifeta Ferageta, u prvobitnoj optužnici haubice uopće nisu pominjane, što navodi na pomisao da je Tužilaštvo akciju na Čemernu pokušalo prikazati kao napad na civile a ne na vojni položaj.

Suđenje se nastavlja 10. januara, kada će se ponovo pojaviti dva svjedoka Tužilaštva, od čega je jedan zaštićeni.

Piše: S. Spahić

Prethodni članakNeradni dani 1. i 2. januar 2019. godine
Naredni članakOdržana sjednica Općinskog vijeća Ilijaš -Usvojen Budžet u iznosu 17.700.000 KM