ILIJAŠREPORTAŽEVIJESTI

Sulejman efendija Čeliković održao tribinu u Ilijašu o važnosti selama kao uzroka širenja ljubavi

tribinanaslovnaTradicionalne vjerske mjesečne tribine u organizaciji ilijaških džemata

nastavljene su ove nedjelje predavanjem glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Kakanj Sulejmana ef. Čelikovića, a tema je bila “Selam- uzrok širenja ljubavi među muslimanima”.

Na samom početku Sulejman ef. Čeliković pohvalio je organizaciju ovakvog vida druženja i inicijativu ilijaških imama za organizaciju tribina namijenjenih široj publici kazavši da dobrih druženja fali,a da dobra sijela brišu loša.

Ašere je na početku večeri proučila svršenica Gazi Husrev- begove medrese Medina Hodžić.

Poslanik s.a.v.s. je u brojnim hadisima puno naglašavao selam i podsticao muslimane da ga koriste, jer je znao njegove efekte na širenje bratske ljubavi, jačanje veza ljubavi,bliskosti i prijateljstva među pojedincima i skupinama. Selam vodi ka ljubavi, ljubav ka vjeri, a vjera vodi Džennetu, naglašeno je na nedjeljnom predavanju.

Selam je sunnet nazvati, ali je obaveza na njega odgovoriti, a na većem je stepenu onaj koji prvi naziva selam. I bez obzira da li na selam bilo uzvraćeno, treba ga nazivati jer će meleki koji prate čovjeka na selam uvijek odgovoriti, kazao je Čeliković.publikatribina

U toku predavanja bilo je najviše riječi o važnosti ustrajnosti, njegovanja, poticanja i insistiranja na islamskom pozdravu-selamu, koji je dio božanskog imena, dova, koji prema predaji utječe na širenje bratske i sestrinske ljubavi, bliskosti, podstiče ujedinjenost, širenje pozitivne energije, povjerenja, međusobne usmjerenosti u radosti i nevolji muslimana jednih na druge, a selam je i džennetski pozdrav.

Selam je lijepa riječ, ima duboko značenje, sprečava otupljenost srca jer srca nisu sa ovog svijeta i zato ih ništa na ovom svijetu ne može zadovoljiti i smiriti, selam je jedno od Božijih imena a znači potpunost, on je dio božanskog datog nama, kada nazovemo selam mi želimo mir našem bratu i sestri, da bude bez ikakvog uznemiravanja i straha. Nije to ovaj naš bosanski selam, nakon kojeg odmah počnemo ogovarati i sašaptavati se jer time iznevjerimo selam i uznemiravamo osobu kojoj smo selam nazvali, kazao je efendija Čeliković.

Selam ukazuje na skromnost muslimana i njegovu ljubav prema drugima. On ukazuje na čistoću čovjekovog srca od svake vrste zavisti, mržnje, prezira i oholosti. Selam je pravo muslimana prema drugima muslimanima i razlog međusobnog zbližavanja i ljubavi.harun3

Moderator Muhidin Husić, imam džemata Malešići, zahvalio prisutnima što su usprkos hladnom vremenu došli poslušati vaz i nasihat i izrazio nadu da će poruke i pouke koje je prenio gost predavač naći put do srca slušatelja i primjenu u našim životima.

Večer je dodatno uljepšao izuzetnom interpretacijom ilahija mladi polaznik mektebske nastave Malešići Harun Hodžić.maliharun

 

Povezane objave

Back to top button