Sutra počinje program Manifestacije „Dani odbrane Popovića i Salkanovog Hana“

U programu Radio Ilijaša gostovao je Mehmed Mede Kozić, predsjednik Organizacionog odbora Manifestacije Dani odbrane Popovića i Salkanovog Hana i Memorijala „Tufo Alić“, koja se ove godine održava 15. i 17. jula, a posevećena je šehidima MZ Mrakovo i svim drugim šehidima i poginulim borcima Armije RBiH.

Program  počinje u petak 15. jula obilaskom šehidskih mezarja i Spomen obilježja u Salkanovom Hanu, a tevhid će biti proučen istog dana nakon ikindije namaza.

Kozić  je podsjetio na važnost Popovića i Salkanovog Hana kao jedine  teritorije koja je ostala slobodna u ratu u Ilijašu  i na hrabrosti boraca jedinice Popovići,  koji su kasnije bili u Odredu Tale i 126. brdskoj brigadi, a do kraja rata u 304. Brdskoj brigadi. Raduje činjenica da je ta istina zabilježena u nedavno objavljenoj Monografiji 126. Ilijaške brigade.

U okviru obilježavanja Dana odbrane Salkanovog Hana i Popovića, organizuje se tradicionalni Memorijalni turnir “Tufo Alić” posvećen šehidu, heroju, velikom sportisti i čovjeku Tufi Aliću, na kojem se i ove godine očekuje učešće više od 20 ekipa,  a događaj okuplja nekoliko stotina građana i jedna je od najposjećenijih Manifestacija na području općine Ilijaš, kazao je za Radio Ilijaš Kozić.

Uz podršku Općine Ilijaš i Ministarstva za boračka pitanja KS, u narednim godinama radit će se na dodatnom uređenju i obogaćivanju sadržaja na mjestu održavanja Memorijala u Popovićima, odnosno izletištu „Gaj“, a programom će biti planirano i narodno veselje nakon završetka turnira.

 

Prethodni članakVlada FBiH dala saglasnost za korekciju veleprodajne cijene prirodnog gasa
Naredni članakRekonstrukcija vodovodne mreže u ulici Bogumilska