Sutra svečano predstavljanje sobe u kojoj je izložena Sarajevska hagada, plašt s Kopošića…

Svečano predstavljanje obnovljene sobe u kojoj je izložen najvrjedniji eksponat Zemaljskog muzeja BiH, Sarajevska hagada održat će se u četvrtak, 22. februara 2018. godine u 15 sati. Hagada će, na taj način, ponovo, nakon godinu dana, biti dostupna posjetiteljima Muzeja ali, zajedno sa ovom dragocjenom knjigom, u sobi će biti izloženo još nekoliko povelja, plašt kralja Tvrtka I i plašt koji je pronađen 23. januara 2015. godine na nekropoli Kopošić, u općini Ilijaš. 

O Sarajevskoj hagadi je suvišno govoriti, ali će pažnja posjetilaca sigurno biti okrenuta i prema plaštu visokog bosanskog plemića, čiji je bezglavi skelet od 1,70 metara iskopan na pomenutoj nekropoli. S puno vjerovatnoće se može reći da je u pitanju plašt Mirka Radojevića, oca velikog bosanskog kneza Batića, čiji je stećak, takođe na Kopošićima, jedan od najljepših među 60.000 stećaka u Bosni i Hercegovini.

Prof. dr. Adnan Busuladžić, koji je rukovodio, i još je na čelu projekta arheoloških iskopavanja na Kopošiću, kaže da je sretan što je dio tima koji vrši istraživanja na ovom zanimljivom arheološkom terenu, a posebno mu je drago što je, eto, rijedak materijal, kao što je plašt s Kopošića, dobio reprezentativno mjesto u Muzeju.

“Knez Mirko Radojević je u periodu od 1380. do 1404. godine u upravnoj strukturi Srednjovjekovne bosanske države bio među prvim kraljevim savjetnicima i suradnicima. Sudionik je važnih diplomatskih misija, a jedno vrijeme je bio dvorski knez. Sve to govori da je uživao veliko povjerenje kralja i vladajuće strukture u državi”, kazuje Perica Mijatović, jedan od velikih zaljubljenika u ljepote ilijaškog kraja, koji, zajedno s tamošnjim udrugama, svih nacija, da i to naglasimo, ne namjerava stati na ovom pronalasku.

Knez čiji plašt će sada ukrašavati sobu u kojoj je Hagada, i nekoliko najvažnijih bh. povelja, službovao je u vrijeme četiri kralja: Tvrtka I, Dabiše, Ostoje, Tvrtka II, a potpisnik je osam, po nekima i devet, kraljevskih povelja. Od tri originalne povelje koje se nalaze u Muzeju, na dvije od njih se nalazi potpis kneza Radojevića, ističe Mijatović.

Još se tačno nije utvrdilo odakle potiče platno plašta, na kojem se vide grifoni, mitološka čudovišta s tijelom lava i glavom orla.

Inače, Perica Mijatović podsjeća na to da je vrijeme kada knez Radojević ostaje bez glave, bilo jedno rovito vrijeme.

izvor: oslobođenje.ba

Prethodni članakPD „Bijambare“ – otvorenje Doma na Krivajevićima do kraja ove godine
Naredni članakPosjeta mališana Vrtića „Ilijaš“ JU KSC i Radio Ilijaš