VIJESTI

Svaka stopa puta od Nezuka do Potočara je natopljena krvlju

Osamnaesti Marš mira startao je jutros iz Nezuka na području općine Sapna, a završit će se 10. jula u večernjim satima kada kolona od nekoliko hiljada učesnika umaršira u potočarsku dolinu bijelih nišana.

– Na startu Marša mira bit će između tri i četiri hiljade učesnika, ali očekujemo da se u toku dana priključi još jedan značajan broj učesnika. Također i u narednih dana očekujemo da će biti novih učesnika jer mnogi  imaju obaveze oko Kurban bajrama. Na kraju očekujemo da u Potočare umaršira oko 6.000 učesnika – kaže predsjednik pododbora za organizaciju Marša mira Amir Kulagić.

Predsjednik Organizacionog odbora za organizaciju 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima. Hamdija Fejzić podsjeća da mnogi koji su izginuli na ovom putu nisu pronađeni.

-Svaka stopa je natopljena krvlju Bošnjaka Podrinja. Imali smo informaciju da neko želi narušiti ugled Marša mira. Ako se to dogodi, svi ste vi dužni da ih spriječite. To su bile podvale, podvale koje čine oni koji su počinili genocid, koji negiraju genocid. Prolazit ćete pored masovnih grobnica, imat ćete historijske časove. Molim vas da se držite kodeksa ponašanja – poručio je Fejzić.

Podpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović tradicionalno dolazi u Nezuk.

– Svi skupa ovim maršom potvrđujemo da nismo zaboravili ubijene u proboju iz Srebrenice. Ovo je prilika da se sjetimo njih, ali i svih žrtava u genocidu, ali i svih zločina u BiH – rekla je Mahmutbegović.

Ministar za boračka pitanja TK Zoran Blagojević u svom obraćanju prisutnima je rekao da je prije 27 godina juli bio mjesec stradanja i ubijanja.

-Pješačite ovih dana zemljom koja je natopljena krvlju. Hvala vam što ste i ove godina na Maršu mira – rekao je Blagojević.

Prva dionica Marša mira završit će se u Liplju. Sutra ujutro će se u Liplju klanjati bajram-namaz, a onda će se krenuti na najzahtjevniju dionicu puta preko planine Udrč.

FENA

Povezane objave

Back to top button