ILIJAŠMAGAZINVIJESTI

Svečana dodjela ugovora o stipendiranju za 241 učenika i studenta

Povodom obilježavanja Dana reintegracije Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Kulturno-sportskom centru Ilijaš u utorak, 27. februara upriličena je svečana dodjela ugovora o stipendiranju stipendistima Općine Ilijaš.  Stipendije se dodjeljuju na osnovu konkursa, a Pravilnikom su definisani kriteriji za izbor kandidata.

-Tradicionalno svake godine organiziramo svečanu dodjelu stipendija našim stipendistima. Nastojimo da obezbjedimo fond za stipendiranje i ove godine je on respektabilan i najveći 185 hiljada KM. Dodjeljuje se 241 stipendija, nastojimo da pomognemo i obezbjedimo materijalne uslove mladima za obrazovanje i školovanje, to je ono što Ilijašu i našoj državi treba i što donosi novu nadu, progres i zaista sam presretan što vidim punu salu onih koji su svojim trudom i znanjem zaslužili stipendije i priznanja, kazao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Ove godine dodijeljen je  241 ugovor o stipendiranju i to: 73 ugovora za izuzetno nadarene učenike i 106 ugovora za izuzetno nadarene studente, 36 ugovora za učenike u stanju socijalne potrebe, 21 ugovor za studente također u stanju socijalne potrebe i pet ugovora za dobitnike sportske stipendije. Ove godine u Budžetu Općine Ilijaš izdvojeno je 185.000,00 KM za stipendiranje učenika i studenata.  Najboljim i najvrijednijim učenicima koji postižu zapažene rezultate na kantonalnim i federalnim takmičenjima Općina Ilijaš dodjelila je i novčane nagrade. Učenici odnosno studenti, sportisti koji su postigli zapažene rezultate kako na domaćim tako i međunarodnim takmičenjima, a čiji rad, trud i zalaganje je Općina Ilijaš prepoznala i nagradila stipednijama u iznosu od 80,00 KM narednih devet mjeseci: Nejra Čengić, članica Plivačkog kluba “Sport Time”, Emina Brkić – članica Karate kluba “Rašid Buća”,  Harisa Mešetović članica Stonoteniskog kluba “Hašim Spahic”, Amila Spahić –  članica Stonoteniskog kluba “Hašim Spahić”  i Eldin Zoronjić – član Atletskog kluba Ilijaš.

Posebna čestitka je upućena studentima koji su u prethodnoj godini ostvarili prosjek ocjena preko 9,00. Ugovore o stipendiranju dodijelili su: predsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević, načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Ilijaš Alen Hasković.

Studentica turskog jezika i književnosti Emina Mostić jedina ima prosjek 10,00.

-Već šest godina sam stipendista Općine Ilijaš i to mi mnogo znači jer mogu sebi priuštiti neko studijsko pzutovanje ili nešto za što bi me bilo stid pitati roditelje koji finasiraju moj studij. Sada sam peta godina fakulteta, a u budućnosti razmišljam da apliciram za neki doktorski studij, pa ćemo vidjeti šta će biti, kazala je Emina Mostić za Radio Ilijaš.

JU KSC i Radio Ilijaš ove godine je u povodu Dana Općine Ilijaš, odlučila dati priliku mladim ilijaškim stvarateljima da se dokažu na polju literarnog stvaralaštva. Uz svesrdnu pomoć načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića, koji je finansijski podržao projekat,  ova noć bila je  prilika za promoviranje knjige čiji su autori mladi ilijaški osnovcni, pod nazivom „Tu, gdje rodih se“. Načelnik Fazlić je obezbijedio sredstva  za štampanje knjige, a nagrade najboljim obezbijedila je JU KSC i Radio Ilijaš.  Na literarni natječaj pod nazivom „Tu, gdje rodih se“ prispjelo je 36 radova iz četiri ilijaške osnovne škole  (Hašim Spahić, Podlugovi, Stari Ilijaš i
Srednje).   Žiri u sastavu: Semir Spahić, Jasmina Masnopita i Fadila Fazlić, odlučio je da nagradi slijedeće radove:  PROZA: 1. Sendin Pašović VII-3 „HašIm Spahić“ – Ilijaš , 2. Sead Neretljak IX Srednje i 3. Almedina Dugić IX -1 „Hašim Spahić“ – Ilijaš.    POEZIJA: 1. Valerin Ilić IX-2 „Hašim Spahić“ , 2. Emina Pušina       OŠ „Stari Ilijaš“ i 3. Kerim Tatar VI-2 OŠ „Hašim Spahić“.  

Sendin Pašović u svom radu pisao je o rodnom Travniku, te kaže da su mu rodni Travnik i Ilijaš u kojem je odrastao najdraži gradovi i da se nada da će jednog dana postati poznati pisac, a svakako je ponos OŠ „Hašim Spahić“ i svojih nastavnika.

Nagrade najboljima dodijelili su direktor JU KSC i Radio Ilijaš Benis Fazlić i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić. Svi nagrađeni učenici dobit će i besplatno članstvo u Gradskoj biblioteci Ilijaš. Uz nagrađene radove, i ostali prispjeli radovi uvršteni su u knjigu „Tu, gdje rodih se“, knjigu proznih i poetskih radova učenika ilijaških osnovnih škola. Uz 36 literarnih radova, u ovoj knjizi našlo se i 12 likovnih radova ilijaških učenika, te je tako ova knjiga svojevrsni reprezent umjetnosti mladih Ilijašana.

Svečanost  su izvedbama kompozicija upotpunili i obogatili Atif Krdžić i Amar Abaz.

Posebne nagrade i priznanja dobili su:  Merima Kučinar, dobitnica Srebrne značke Univerziteta u Sarajevu, učenice Srednjoškolskog centra “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš: Amra Pušina i Samra Pušina  i učenik Tursko-bosanskog Sarajevo koledža Esad Čutura – koji su dobili posebno priznanje za odličan uspjeh iz svih nastavnih predmeta u toku cjelokupnog srednjoškolskog obrazovanja u školskoj 2016/2017.godini.  Nagrađeni su i: Mia Barić, Hana Udovčić, Zarean Merdija, Nafija Ibrišimović, Amar Husić, Nijaz Juko, Muhamed Čorbo, Emina Begić, Nagrađeni su i :  Nedžad Orić, Edmira Kolun Tarik Bešić, Mevludin Buljubašić, Medin Orić, Amina Salihović, Selma Suljević, Emina Devlić , Kanita Šehić, Emina Čutura, Amina Mujalo, Atif Krdžić, Husejn Bajraktarević, Amar Abaz, Hasan Muratović,  Azmir Halilović, Meliha Spahić i  Amina Muslić.

Fotogaleriju pogledajte na našoj facebook stranici.

Povezane objave

Back to top button