Svečani ispraćaj nakon 10 godina za Ahmeda ef. Purdića i predstavljanje novog imama u džematu Stari Ilijaš

Džemat Starog Ilijaša dobio je novog imama Amela ef. Muminovića, a svečano je sa te dužnosti nakon 10 plodnih godina, ispraćen mr. Ahmed Purdić.  

Glavni imam MIZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović  prilikom ispraćaja podsjetio je na veoma važnu ulogu Ahmed ef. koji je u ovom džematu bio na službi od 2007. godine.  Glavni imam je čestitao novom imamu, ali i džematu uz želju da sa novim imamom džemat nastavi nizati uspjehe u svom radu i funkcionisanju, a posebno u radu sa polaznicima mektebske nastave.

Ahmed ef. Purdić dao je neizmjeran doprinos programu Radio Ilijaša i uvijek bio na usluzi za sve projekte, posebno prilikom realizacije Ramazanskog programa i obezbjeđivanja nagrada za učesnike Ramazanskog kviza i literarnog takmičenja „Ramazan miriše mahalom“.

Također, Ahmed ef. doprinio je razvoju ostalih programskih segmenata Radio Ilijaša, kao član Uredničkog vijeća svojim je idejama  zasigurno poboljšao kvalitet našeg vjerskog programa i emisije „Selam“.

Zahvaljujemo se Ahmedu ef. na izuzetno uspješnoj saradnji, za koju se nadamo da će se nastaviti.

Amel-ef. Muminović je rođen u Misurićima kod Maglaja 1983. godine, od roditelja Selim-ef. i majke Lejle. U rodnom Maglaju završava osnovno obrazovanje nakon čega upisuje Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, koju uspješno završava 2002. godine. U toku školovanja u Medresi bio je član redakcije lista „Zemzem“. Iste godine upisuje studij teološkog smjera na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu kojeg uspješno završava 2007. godine sa diplomskim radom na katedri kiraeta kod uvaženog profesora rahmetli hfz.dr. Fadila-ef. Fazlića.

Za vrijeme studija u Sarajevu bio je mujezin Ferhadije džamije te učač ramazanskih mukabela u nekoliko džamija, a u džematu Sedrenik bio je drugi imam. 2006. godine odlazi u Bugojno, džemat Karadže gdje je kao imam radio dvije godine i osma mjeseci.

Nakon smrti Adem-ef. Skopljaka, 2009. godine, dolazi na mjesto imama, hatiba i muallima u džematu Devetak.

Amel-ef. je autor priručnika za učenje arapskog pisma „Sufara – kur'anska početnica sa vježbama prema arapskom mushafskom pravopisu sa DVD-om“. Oženjen je muallimom Eminom sa kojom ima sina Davuda i kćer Džejlanu.

Također se radujemo upoznavanju i uspostavljanju saradnje sa novim imamima u Ilijašu, iz Srednjeg i Starog Ilijaša, njihovom učešću u emisiji „Selam“.

 

Prethodni članakOdržana V sjednica Općinskog vijeća Ilijaš
Naredni članakPorodica Valjevac želi biti čuvar Božije riječi